MB, düşük enflasyon hesabı verme sınırına geldi

Merkez Bankası, enflasyon hedeflemesi sistemi çerçevesinde enflasyonda üç ayda bir üst sınırı aştığında hükümete hesap vermek için yazdığı mektubu bu kez ilk kez düşük enflasyon için yazma olasılığı ile karşılaştı.

Ekonomik durgunluk ve daralma nedeniyle düşük çıkacak Mart enflasyonu, yüzde 0.90’ı geçmezse, yıllık bazda ilk çeyrek belirsizlik aralığı alt sınırı olan yüzde 7.70’in altında kalınacağından Merkez Bankası bu durumun nedenlerini hükümete mektup ile açıklayacak.

ANKA’nın yaptığı belirlemeye göre, Merkez Bankası, Cuma günü açıklanacak enflasyon rakamları ile ilk kez düşük enflasyon için hesap verme olasılığı ile karşı karşıya kalacak. Merkez Bankası, 2001’den bu yana uygulanan enflasyon hedeflemesi uygulaması çerçevesinde her yıl çeyrekler itibariyle yıllık bazda enflasyon için hedefle uyumlu patika belirliyor. Bunun iki puan alt ve üzeri sınır kabul ediliyor. Belirsizlik aralığı alt ve üst sınırı olan bu rakamlar aşılırsa Merkez Bankası, hükümete bir mektup yazarak sapmanın nedenlerini açıklıyor. IMF ile anlaşmanın sürdüğü dönemde bu mektup IMF’ye de gönderiliyor. Merkez Bankası, özellikle son yıllarda enflasyonda hep yukarı doğru sapma olduğu için mektup yazarak yüksek enflasyonun hesabını vermek zorunda kaldı. Bu kez ise Merkez Bankası tamamen farklı bir durumla karşı karşıya.

Reklam
Reklam

ENFLASYON 0.9’DAN BÜYÜK ÇIKMAZSA BİR İLK YAŞANACAK
Kriz ile birlikte başlayan ekonomik durgunluk enflasyonu da aşağı çekti. Bu nedenle Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 0.34 düşüş gösterdi. Şubat’taki düşüşle birlikte yıllık TÜFE enflasyonu da 7.73’e geriledi. Merkez Bankası, ilk çeyrek itibariyle yıllık enflasyonda hedefle uyumlu patikayı yüzde 9.70, belirsizlik aralığı üst sınırını yüzde 11.70, belirsizlik aralığı alt sınırını da yüzde 7.70 olarak belirlemişti.

GİYİM VE GIDA KURTARMAYABİLİR
Cuma günü açıklanacak olan Mart ayı enflasyonunda giyimde yazlık sezon ve işlenmemiş gıda fiyatlarında mevsimsel artış, fiyatları yükseltebilir. Buna karşın iç talep yetersizliğine bağlı ekonomik durgunluğun, artışı frenlemesi bekleniyor. Bu durumda Mart enflasyonu 0.90’ı aşmayabilir. Bu durumda ilk çeyrek itibariyle yıllık enflasyon 7.70’in altında kalacağından Merkez Bankası, ilk kez düşük enflasyonun yarattığı hedeften sapma nedeniyle hükümete mektup yazmak zorunda kalacak. Bu durumda Merkez Bankası, mektubunda ekonomik durgunluğun etkileri, buna karşı alınan ve alınacak önlemler ile kısa vadeli faizlerin olası seyrini anlatacak.

Reklam
Reklam