MB: ''Enflasyon rakamları tutarlı"

Ankara - Merkez Bankası Ağustos ayı enflasyon rakamlarının kendi öngörüleriyle tutarlı olduğunu açıkladı.

Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı "Ağustos ayı fiyat gelişmeleri" raporunda, "yıllık enflasyon, yüzde 10,26 olarak gerçekleşmiş ve önceki raporlarımızdaki öngörülerimizle tutarlıdır" denildi.

Fiyat gelişmeleri üzerinde, mevsimlik ürünlerdeki fiyat gerilemelerinin etkili olduğu belirtilen değerlendirmede, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki kısmi düzeltme niteliğindeki hareketin dikkati çektiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Değerlendirmeye göre, Yeni Türk Lirası'nda değerlenmenin etkisiyle Ağustos ayında akaryakıt, altın ve teknoloji yoğun ithal ürünlerde fiyat gerilemelerine karşılık, döviz kurunun fiyatlar üzerindeki olumsuz gecikmeli etkileri birçok üründe yavaşlayarak da olsa devam ediyor.

Değerlendirmede, enflasyonun genel eğilimini ölçmeye yönelik olarak hesaplanan enerji, işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altın hariç TÜFE göstergesinin yıllık artış oranının Ağustos ayı itibarıyla yüzde 7,74 olarak gerçekleştiği belirtildi.

Açıklamada, önümüzdeki kısa dönemde Ramazan ve diğer mevsimsel unsurların etkisiyle enflasyonda geçici dalgalanmaların görülebileceğinin altı çizildi.Yeni Türk Lirasının değer kaybının gecikmeli etkilerinin bu endeksteki fiyat gelişmelerini, azalarak da olsa olumsuz etkilemeye devam edeceği belirtilen değerlendirmede, Ramazan ayına giriliyor olmasının eylül ayı gıda fiyatları üzerinde artırıcı yönde bir etki yapabileceği kaydedildi.

Akaryakıttaki indirimlerin endekslere eylülde yansıyacağı belirtilen değerlendirmede, gerilemesi beklenen paket tur fiyatlarının, yılın geri kalan döneminde olumlu katkı oluşturmasının beklendiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Altın fiyatlarının da belirleyici olmayı sürdürdüğü kaydedildi.