MB: ''Enflasyon yüksek seyrini koruyacak''

Ankara (AA)- Merkez Bankası, yıllık enflasyonun önümüzdeki aylarda baz etkisinin katkısıyla, yüksek seyrini koruyacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Merkez Bankası, yılın son çeyreğinden itibaren ise enflasyonun kademeli olarak düşüş eğilimine girmesinin beklendiğine de dikkat çekti. Merkez Bankası tarafından yapılan "Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri" başlıklı açıklamada, TÜİK'in 3 Haziran tarihinde açıkladığı enflasyon rakamları değerlendirildi.

Açıklamaya göre, Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 1,49 oranında arttı ve yıllık enflasyon yüzde 10,74'e yükseldi. Bu yükselişte gıda ve petrol fiyatlarındaki artışların devam etmesi ile döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri belirleyici oldu. Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyonun 7 puanlık kısmı gıda ve enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı.

Reklam
Reklam

Kira enflasyonu istikrarlı düşüş eğilimini korurken gıda ve enerji fiyatlarındaki olumsuz gelişmelere paralel olarak, yemek hizmetleri ile ulaştırma hizmetleri fiyatlarının yıllık artış oranı yükselmeye devam etti. Döviz kurunun gecikmeli yansımaları ve arz şoklarının ikincil etkileriyle temel enflasyon göstergeleri de yukarı yönlü bir hareket
sergiledi.Gıda ve enerji fiyatlarında süregelen yüksek artışlar Mayıs ayında hizmet fiyatları üzerinde etkili oldu. Ulaştırma hizmetleri fiyatları yüzde 1,79 oranında artarken, yemek hizmetleri fiyatlarındaki artış yüzde 1,82 olarak gerçekleşti.

Son üç aylık dönemde sırasıyla yüzde 5,07 ile 5,02 oranında artan yemek ve ulaştırma hizmetleri fiyatları, aynı dönemdeki hizmet grubu yıllık enflasyonundaki artışın da temel belirleyicisi oldu.Mayıs ayında akaryakıt fiyatlarındaki yüzde 2,58'lik artışın etkisiyle enerji grubu yıllık enflasyonu yüzde 17,70 seviyesine yükseldi.
Önümüzdeki dönemde otomatik fiyatlandırmaya geçilmesinin gündemde olması, enerji grubu fiyatlarının yıllık artış oranının yüksek seviyelerde seyretmeye devam edebileceğine işaret etti.

Reklam
Reklam

Enerji ve işlenmemiş gıda dışı mal grubu yıllık enflasyonu yüzde 9,90'a yükseldi. İşlenmiş gıda başta olmak üzere, giyim-ayakkabı ile dayanıklı mal grubu yıllık enflasyonlarındaki artışlar bu yükselişte etkili oldu. Giyim fiyatlarının yıllık artışı, döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkileriyle son üç ayda 3,1 puan yükselerek yüzde 4,62'ye ulaştı. Otomobil ile elektrikli ve elektriksiz aletler grubu fiyatları aylık bazda sırasıyla yüzde 0,52 ve 0,81 oranında artarken yıllık bazda bakıldığında gerileme gösterdi.