MB: Enflasyonda kademeli düşüş sürecek

Merkez Bankası, döviz kurundaki hareketlerin kısa dönemli etkilerinin büyük ölçüde sınırlı kalmaya devam ettiğini, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyondaki aşağı yönlü eğilimini sürdürdüğünü belirterek, bu çerçevede gelecek dönemde enflasyonun kademeli olarak düşüşünü sürdürmesinin beklendiğini kaydetti.

Merkez Bankası yaptığı açıklama ile Şubat ayı fiyat gelişmelerini değerlendirdi. Açıklamada, petrol fiyatlarındaki azalışların birikimli etkisi ile ulaştırma hizmetlerinin, iç talepteki yavaşlama ve işlenmiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ile de yemek hizmetleri fiyatlarının yıllık enflasyonun gerilemeye devam ettiği belirtilirken, maliyet yönlü etkilerin azalması ve iç talepteki zayıf seyrin sürmesi ile birlikte hizmet grubunun yıllık enflasyonundaki kademeli gerileme eğiliminin gelecek dönemde de süreceğinin tahmin edildiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

DÖVİZDEKİ GELİŞMELER TÜPGAZ VE AKARYAKIT FİYATINI ARTTIRDI

Tüp gaz ve akaryakıt kalemlerinde döviz kuru gelişmelerinin etkisiyle yüksek fiyat artışlarının gözlendiği kaydedilen açıklamada, enerji ve gıda dışı mal grubu yıllık enflasyonu bir önceki aya kıyasla 0,46 puan artarak yüzde 5,20’ye yükseldiği, bu yükselişte giyim ve altın fiyatlarındaki gelişmelerin belirleyici olduğu vurgulandı.

İç ve dış talebin zayıf seyri ve ithalat fiyatlarındaki düşüş nedeniyle döviz kuru gelişmelerinin dayanıklı tüketim malları fiyatları üzerindeki etkisinin geçmiş dönemlere kıyasla sınırlı kalmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, emtia fiyatlarındaki düşüş döviz kuru hareketlerinin imalat sanayi fiyatları üzerindeki etkisini sınırlamaya devam ettiği ve tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatlarından kaynaklanan maliyet yönlü önemli bir baskı görülmediğine dikkat çekildi.

Açıklamada, “Döviz kurundaki hareketlerin kısa dönemli etkilerinin büyük ölçüde sınırlı kalmaya devam ettiği görülürken, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmeler enflasyondaki aşağı yönlü eğilimi desteklemeye devam ediyor. Ayrıca, işlenmemiş gıda fiyatlarının artış hızının belirgin şekilde gerilediği gözlenmektedir. Hizmet fiyatları ve diğer temel fiyat göstergelerinin yıllık artış hızlarının düşmeye devam etmesi enflasyonun ana eğiliminin aşağı yönlü olduğuna işaret ediyor. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli olarak düşüşünü sürdürmesi bekleniyor” denildi.

Reklam
Reklam