Mb: gıdadaki olumsuz görünüm kasım'da da devam etti (2)

İSTANBUL, 4 Aralık (DHA) - Merkez Bankası, enflasyonun yüzde 9.0'un üzerine çıkarak yüksek seyrini korumasında, işlenmiş gıda fiyatlarındaki olumsuz görünümün

İSTANBUL, 4 Aralık (DHA) - Merkez Bankası, enflasyonun yüzde 9.0'un üzerine çıkarak yüksek seyrini korumasında, işlenmiş gıda fiyatlarındaki olumsuz görünümün Kasım ayında devam etmesinin etkili olduğu değerlendirmesi yaptı ve giyimdeki sezonluk zamlara işaret etti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 0.18 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 9.15 düzeyine yükseldi. Bu veriler ile 11 aylık enflasyon da yüzde 8.65 düzeyine çıktı.

Merkez Bankası'nın Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda, "İşlenmiş gıda fiyatlarındaki olumsuz görünüm Kasım ayında devam etmiş ve alt gruplar genelindeki yükselişlerle grup yıllık enflasyonu yüzde 13.61 oldu. İşlenmiş gıda fiyatlarındaki bu görünümde, önceki aya benzer şekilde, ekmeğin yanı sıra et ürünleri, kahve-çay ve konserve işlenmiş sebze fiyatlarında kaydedilen artışlar belirleyici olmuştur" denildi.

Reklam
Reklam

GİYİMDE YÜKSEK ORANLI SEZON ARTIŞLARI
"Mevcut durumda yıllık enflasyon işlenmiş et ürünlerinde yüzde 21,80, kahve-çay grubunda yüzde 17,71 ve ekmek-tahıl grubunda ise yüzde 15,37 ile yüksek seyrediyor" diye devam eden Merkez Bankası raporunda, giyim fiyatlarında yüksek oranlı sezon artışlarının sürmesi ile yıllık enflasyonda yükseliş kaydedildiği vurgulandı.

AKARYAKIT FİYATLARI VE HİZMET SEKTÖRÜ
Enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimleri incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin devam ettiği de belirtilen raporda, "Mevsimsellikten arındırılmış verilerle temel mal enflasyonu ana eğilimi yükselirken hizmet enflasyonu ana eğilimi hızlı bir şekilde geriledi. Bu gelişmede akaryakıt fiyatları ile bağlantısı güçlü hizmet gruplarında kaydedilen düşüşler etkili oldu" denildi ve şöyle devam edildi:

ULUSLARARASI PETROL FİYATLARI
"Kasım ayında enflasyon, gıda grubunda yüksek seyrini korurken enerji grubunda uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüşler paralelinde geriledi. Akaryakıt fiyatları ile yakından ilişkili kalemler kanalıyla hizmet enflasyonu ana eğiliminde de bir miktar düşüş gözlendi. Bu doğrultuda çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğilimlerindeki iyileşme devam etti."

Reklam
Reklam

MERKEZ'İN ENFLASYON ÖNGÖRÜSÜ
Merkez Bankası'nın son Enflasyon Raporu'nda, enflasyon öngörüsü, 2014 yılı sonunda, orta noktası yüzde 8.9 olmak üzere yüzde 8.4 ile yüzde 9.4 aralığında öngörüldüğü belirtildi.

Merkez Bankası'nın 24 Temmuz'da açıkladığı üçüncü Rapor'da, 2014 enflasyon görünümünün orta noktası yüzde 7.6 düzeyinde olmak üzere, alt sınırı yüzde 6.7 ve üst sınırı da yüzde 8.5’e olarak açıklanmıştı.

Merkez, enflasyonun 2015 yılı sonunda ise yüzde, orta noktası yüzde 6.1 olmak üzere yüzde 4.6 ile yüzde 7.6 aralığında gerçekleşeceğini tahmin etti.

HEDEFLER HİÇ TUTMADI
Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesine başladığı 2006 yılında bu yana enflasyon hedeflerinin hiç tutturulamadığı dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın açık hedeflemeye geçtiği 2006 yılında yüzde 5 hedef koymasına karşılık, gerçekleşme yüzde 94 sapma ile 9.7 oldu.

Enflasyon hedefindeki sapma 2007 yılında yüzde 110 oldu. Hedefteki sapmanın en yüksek olduğu yıl ise 2008 oldu. 2008 yılında hedef yüzde 4 olarak belirlenmesine karşılık, yıl sonunda enflasyon yüzde 152 sapma ile yüzde 10.1 olarak gerçekleşti.

Reklam
Reklam

Küresel finansal krizin etkili olduğu 2009-2010 yıllarında ise enflasyon hedeflerindeki sapmalar negatif oldu. Krizin etkilerinin görüldüğü 2009 yılında enflasyon hedefinde sapma yüzde -13.3, 2010 yılında ise yüzde -1.5 oldu. Enflasyon hedefindeki sapma oranları, 2011'den itibaren sırasıyla yüzde 8, yüzde 24 ve yüzde 48'i buldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: