MB kararı öncesi faizde gelişmeler, beklentiler

Tahvil ve Bono Piyasası'nda Türkiye Cumhuriyeti MerkezBankası'nın (TCMB) bu hafta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak faiz kararını beklediği ifade ediliyor.

Uzmanlar, piyasanın toplantı öncesinde yüzde 19.60 bileşik seviyesinin altına inemeyeceği, bu bölgenin altına inilse bile minimum yüzde 19.50 bileşik seviyesinin görülebileceği veya toplantıya kadar yüzde 19.50-19.80 bant aralığında hareket gözlenebileceği belirtiliyor.

Bir banka yetkilisi, sabah yurtdışı piyasalarda gözlenenbir miktar olumlu hava ile hem vadeli endeks kontratlarınınhem de yurtiçi piyasanın artıda başladığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Yetkili, oluşan olumlu görüntüye rağmen TCMB'nin toplantısına kadar gösterge kağıdın yüzde 19.60 bileşik seviyesinin çok fazla altında işlem görmesini beklemediklerinibelirterek, şu şekilde konuştu: "Yüzde 19.60 bileşik bölgesi bir önceki ihalenin ortalama seviyesine yakın olduğu için orada pozisyonu olanlar faiz toplantısı öncesinde satmak istiyor olabilir. Bugün alış tarafında çok olmasa da kuvvetli alıcılar gördük. Yerli veağırlıklı olarak yabancı yatırımcıların, pozisyon açtığı söylenebilir.

Bileşik faiz yüzde 19.60 seviyesinin çok altına gitmiyor.Bu bölgenin altına inilse bile, yüzde 19.50 görülebilecek minimum seviye olacaktır veya TCMB faiz toplantısı öncesinde 19.50-19.80 aralığında bant oluşacaktır."

TCMB'den 50 baz puanlık artırım beklendiğini, bu seviyeninaltındaki artırımın piyasayı bozabileceği, 50 baz puanlıkartırım kararı alınması halinde ise sınırlı tepki gözleneceğitahmininde bulunan banka yetkilisi, "50 baz puanın üzerinde bir faiz artırımı ise, daha iyi bile algılanabilir" diyereksözlerini tamamladı.

Reklam
Reklam

TCMB'nin PPK toplantısını 15 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirmesi ve akşam saatlerinde faiz kararını açıklaması bekleniyor.

Foreks'in 21 aracı kurum/banka ile düzenlediği ankete göre, analistlerin yüzde 90.48'i faiz artırım kararı alınacağı tahmin ediliyor.

Bu ay kotasyonlarda 50 baz puanlık artırıma gidileceğini düşünen analistlerin oranı yüzde 66.67 olurken, yüzde 19.05'i 25 baz puanlık, yüzde 4.8'i ise 100 baz puanlık faiz artırımı olacağını, yüzde 9.52'i ise faizlerde değişikliğe gidilmeyeceği görüşünü taşıyor.

Analistler yıl sonunda faiz oranının ortalama 16.22 civarında olacağı görüşünde. En düşük tahmin yüzde 14.00 olurken, en yüksek tahmin ise 17.25 civarında oluştu.

Gecelik borçlanma faizi yüzde 15,25, borç verme faiz oranı ise yüzde 19.25 seviyesinde bulunuyor.