"MB reel sektörü ve bankaları rahatlattı"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Merkez Bankası’nın aldığı son kararları değerlendirirken, “Ekonomi yönetimi bu süreçte birçok kararı birbiri ardına yürürlüğe koyarak piyasalara güven vermektedir. Merkez Bankası’nı aldığı isabetli kararlarından ve hassasiyetinden dolayı kutluyorum" dedi.

Yalçıntaş, Merkez Bankası’nın küresel mali krizin etkilerini azaltmak için dün açıkladığı önlemlerin aynı anda hem reel sektörü, hem de finans kesimi rahatlatacak olması nedeniyle çok önemli olduğunu söyledi. Yalçıntaş yaptığı yazılı açıklamasında, bu kararların Merkez Bankası’nın küresel finansal krizi son derece iyi izlediğini gösterdiğini belirterek, “Merkez Bankasının dün aldığı kararlar son derece yerindedir ve piyasalara nefes aldıracaktır. Ekonomi yönetimi bu süreçte birçok kararı birbiri ardına yürürlüğe koyarak piyasalara güven vermektedir. Merkez Bankası’nı aldığı isabetli kararlarından ve hassasiyetinden dolayı kutluyorumö dedi.

Reklam
Reklam

Yalçıntaş, açıklamasında şu görüşleri ifade etti:

“Merkez Bankası’nca ihracatçılara kullandırılmak üzere belirlenmiş olan reeskont kredisi limiti 500 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkarıldı. Merkez Bankası bu kararıyla Eximbank’a önemli bir kaynak sunuyor. Böylece ihracatta büyük daralmaların görüldüğü bir dönemde KOBİ’lere ve ihracatçılara sağlanan kaynak artırılmış oluyorö

İTO Başkanı, “Yabancı para mevduat kaleminin bankalar için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, “Bankaların döviz cinsi mevduatları için Merkez Bankası’nda tuttuğu zorunlu karşılıkların oranı 2 puan düşürülerek yüzde 9’a çekilmiştir. Bu karar döviz kurlarındaki baskıyı azaltmada, döviz maliyetlerinin aşağı çekilmesinde faydalı olacaktır. Kararla bankacılık sistemine 2.5 milyar dolarlık ek döviz likiditesi sağlanmıştır. Merkez Bankası, bankaların 2.5 milyar dolarını serbest bırakmış oldu. Oranın düşürülmesiyle zorunlu karşılıkların bir kısmı kullanılabilir rezerv haline geliyor. Bu da bankaların kredi tabanını artıyorö dedi.

Reklam
Reklam