"MB yanlış yolda"

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esfender Korkmaz, Merkez Bankası'nın (MB) bir yıldır yanlış para politikası izlediğini ileri sürdü. Merkez Bankası'nın piyasalara müdahalesini İHA'ya değerlendiren Esfender Korkmaz, "Serbest kur rejimi varken dolara müdahale söz konusu olmamalı. Merkez Bankası dolara, satın almak şeklinde müdahale etmektedir. Çünkü MB döviz rezervi yaparken, piyasadan döviz satın alması gerekmektedir. Eğer bu yolla döviz stoku yaparsa pozisyon açığı olmaz. Oysaki MB'nin döviz pozisyon açığı var. Bütün bankalara pozisyon açığı yapmayın ihtarında bulunmasına rağmen, kendisinin pozisyon açığı bulunuyor. Bunun sebebi döviz satın almamasıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de kurların düşük olduğu dönemlerde enflasyonun düştüğünü, yüksek olduğu dönemde arttığını belirten Korkmaz, "MB kendi belirlediği hedef enflasyona ulaşmak için döviz satın almıyor. Bu sun'i bir uğraştır. Bu arada enflasyondaki düşme kısmen doğrudur kısmen de sun'idir" diye konuştu.

Döviz kurlarının bu seviyede kalamayacağını ifade eden Korkmaz, "Reel değer kaybı dengeleri bozar. Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesi Türkiye'de krizlerin nedeni olmuştur. 1994 yılında da 2001'de de böyle oldu. Bu nedenle MB bir yıldır yanlış politika izlemektedir. Ufak çapta döviz satın alması gerekli bir uygulama olsa da,müdahale amaçlı alımlar istikrarı bozucu unsur olacaktır" dedi.

MB'nin yıl sonu döviz kuru tahminlerini enflasyon oranlarına göre yaptığını ifade eden Korkmaz, "Enflasyonun düşmesine paralel olarak bir tahmin değişikliğine gidildi. Döviz kurlarının tamamen piyasaya bırakılmaması nedeniyle yeni bir tahminde bulunmak zor. Uzun süre gecelik faizlerin düşürülmemesi Türk Lirası'na talebi arttırırken dövize olan talep azaldı. Dalgalı kur politikası devam etmelidir. Ancak bunu piyasanın belirlemesi gerekirken MB'nin belirlemesi olumsuzluklara neden olmaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

IMF heyetinin Ankara temaslarına da değinen Korkmaz, "IMF temaslarında dünyanın Türkiye'ye bakışını da göz önünde bulundurmaktadır. Hükümetin sosyal politikalar konusundaki isteklerini kabul edecektir. Aksi taktirde Türkiye değil IMF zor durumda kalacaktır. İsteklerin kabulü piyasalara da olumlu yansıyacaktır" şeklinde konuştu.