ANKARA(ANKA)--Merkez Bankası, dünya petrol tüketiminin artacağını belirterek, "İthalat miktar endeksleri incelendiğinde, ham petrol ve doğal gaz ithalatının yüksek reel büyümesinin dikkat çektiği" uyarısında bulundu.
Merkez Bankası'nın Ödemeler Dengesi Raporu'nda, dış ekonomik gelişmeler değerlendirildi.
PETROL TÜKETİMİ ARTACAK
Son dönemdeki fiyat artışlarına rağmen 2007 yılında dünya petrol tüketiminin günlük 1.4 milyon varil artacağı tahmin edildiği belirtilen raporda, bu artışın yaklaşık yarısının Çin ve ABD kaynaklı gerçekleşmesi öngörüldü. Raporda, petrol talebinde süregelen bu artış ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) tarafından yapılan üretim kısıtlamalarının dünya petrol piyasalarında yaz aylarında bir sıkışma yaşanacağı tahminlerine yol açtığı vurgulandı.
HAM PETROL VE DOĞAL GAZ İTHALATI DİKKAT ÇEKİCİ
Raporda şu ifadelere yer verildi;
"İthalat miktar endeksleri incelendiğinde, ham petrol ve doğal gaz ithalatının yüksek reel büyümesi dikkat çekmektedir. Bu artışta, geçen yılın aynı döneminde Tüpraş’ın bakım çalışmaları nedeniyle üretim kesintisine gitmesinin yarattığı baz etkisi etkili olmuştur."
3 AYLIK ENERJİ İTHALATININ FATURASI 7 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
ANKA Ajansı'nın belirlemelerine göre Türkiye, bu yılın ilk üç aylık döneminde ham petrol, akaryakıt, doğalgaz, sıvılaştırılmış petrol gazı ve kömür gibi enerji maddeleri ithalatı için 7 milyar dolar ödedi. Söz konusu dönemdeki toplam ithalatın yüzde 20'sini oluşturan enerji ithalatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12.6 arttı. Enerji ithalatı için 2006 yılının tümünde 28 milyar 583.7 milyon dolar, 2005 yılının tümünde yapılan ödeme de 21 milyar 254 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Söz konusu dönemdeki enerji maddeleri ithalatının 403.4 milyon doları kömür, 3 milyar 395.8 milyon doları ham petrol ve petrolden elde edilen ürün, 3 milyar 124.7 milyon doları doğal gaz ve mamul gaz ithalatından oluştu.
ABD, RUSYA VE ÇİN UYARISI
Geçen yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 43.6 olan AB’den yapılan ithalatın toplam ithalat içindeki payının, bu yılın aynı döneminde yüzde 41.4’e gerilediği kaydedildi. Buna karşın, AB dışı Avrupa ülkeleri ile Asya ithalat büyümesine yüksek katkı sağladığı belirtilen raporda, ülkeler bazında, ABD, Rusya ve Çin’den yapılan ithalattaki yüksek oranlı artışın göze çarptığı vurgulandı. Bu ülkelerden yapılan ithalat artışının, ithalat büyümesine toplam 7.4 puan katkı sağladığı belirtildi.