MB'den "Enflasyon ve görünüm" raporu

ANKARA (İHA) - Merkez Bankası, bu aşamada yıl sonu enflasyon hedefi açısından şimdilik bir risk görünmediğini, ancak bütçe disiplini, yapısal reformların geciktirilmemesi gerektiğini bildirdi.

Merkez Bankası dün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısının ardından 'Enflasyon ve Görünüm' raporunu yayınladı.

Raporda, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE), aylık ve yıllık enflasyon rakamlarını 2003 temel yıllı fiyat endeksine göre yayımlamaya başladığı hatırlatılarak, "Öncelikle, eski ve yeni endekslerin enflasyonu ölçme derecesinin kıyaslanmasına ilişkin bir yanlış algılamanın düzeltilmesinde fayda görülmektedir. Kıyaslamanın sağlıklı yapılması açısından, her iki endeksin aynı zaman dilimindeki artışına bakmak gerekmektedir.

Reklam
Reklam

DİE tarafından açıklanan rakamlar, her iki endeksin aynı zaman dilimine ait verilerinin 2004 yılının son 11 aylık dönemi için karşılaştırılmasına olanak sağlamaktadır. Yıllık artıştan yararlanarak hesaplanan 2004 yılı Ocak ayı yeni endeks değeri ile aylık artıştan yararlanarak hesaplanan 2004 yılı Aralık ayı yeni endeks değerleri kullanıldığında; 2004 yılının son on bir ayında gerek TÜFE gerekse ÜFE'nin eski endekse oranla az da olsa daha yüksek bir artış gösterdiği görülmektedir. Bu nedenle, kamuoyunda oluşan 'yeni sepetin enflasyonu daha düşük ölçtüğü' kanısının, en azından son bir yıllık veriler dikkate alındığında doğru olmayabileceği belirtilmelidir" denildi.