McCain'den BTC uyarısı

Washington - (AA) - ABD'de Cumhuriyetçi Partinin başkan adaylığını garantileyen John McCain, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattına zarar verilmesi veya hattın Rusya'nın kontrolü altına geçmesinin, bölgedeki enerji
kaynaklarını Rusya'nın etkisine daha açık hale getireceğini söyledi.

Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimi öncesinde, Cumhuriyetçi Partinin eylül ayında yapılacak kongresi yaklaşırken seçim kampanyasına devam eden McCain, Kafkasya'daki krize de değindi. McCain, "Rusya'nın petrol ve gaz piyasasını potansiyel silah olarak kullanma niyetinin açık olduğunu" savundu.

Reklam
Reklam

Arizona Senatörü John McCain, Gürcistan'ın, enerji kaynakları bakımından Kafkaslar'da önemli bir geçiş yolu olduğunu belirtti ve 'Baku-Tiflis-Ceyhan boru hattına bir zarar verilirse veya bu hat bir şekilde Rusya'nın kontrolüne geçerse, bölgesel enerji kaynakları, Rusya'nın nüfuzuna karşı daha da zayıf hale gelecektir. Bunun da, dünya enerji piyasası için ciddi sonuçları olacaktır" diye konuştu.McCain, Kafkasya'da kriz ilk patlak verdiğinde, Rusya'nın Gürcistan'a karşı harekete geçmek için bahane aradığını savunarak, "bugün hepimiz Gürcüyüz" demişti. Cumhuriyetçi Partili adayın bu sözleri ise, krizin başlamasında, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin rolü bulunduğuna inanan Washington'daki bazı çevreler tarafından eleştiriliyor.