Ehliyet sınav sonuçları bugün açıklanmayı bekliyor! 29 Temmuz ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak sorusu sürücü adaylarının merak ettiği bir konu. Sürücü adayları 29 Temmuz ehliyet sınav sonuçlarını merak ediyor. Ehliyet sınavı soru ve cevapları ise daha önce yayımlanmıştı. Şimdi gözler 29 Temmuz ehliyet sınav sonuçları ne zaman kaçta açıklanacak sorusunda. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre 29 Temmuz ehliyet sınav sonuçları 10 Ağustos Perşembe günü açıklanacak.
Ehliyet sınav sonuçları beklenirken ehliyet soru ve cevaplarının yayınlanması ile adaylar az çok puanlarını hesaplamaya çalıştı. 29 Temmuz Cumartesi günü yapılan ehliyet sınavına girenler bir an önce soruların ve cevapların yayımlanmasını bekliyorlardı. Ve nihayet sorular yayımlandı. 29 Temmuz ehliyet sınav sorularını haberimizde bulabilirsiniz.
EHLİYET SINAVI TAKVİMİ
20 Mayıs 2017 tarihinde saat 14.00'da gerçekleşen MTSKS 2017-2 sınavı nihayet sona ermişti. MTSKS 2017-3 Sınavı 29 Temmuz 2017 tarihinde saat 14.00'da yapıldı ve sınav sonuçları 10 Ağustos 2017 tarihinde açıklanacak. MTSKS 2017-4 Sınavı 07 Ekim 2017 tarihinde saat 14.00'da yapılacak ve sınav sonuçları 19 Ekim 2017 tarihinde açıklanacak. MTSKS 2017-5 Sınavı ise 23 Aralık 2017 tarihinde saat 14.00'da yapılacak ve sınav sonuçları 04 Ocak 2018 tarihinde açıklanacak.
EHLİYET SINAV SORU VE CEVAPLARI 1. GRUP
EHLİYET SINAV SORU VE CEVAPLARI 2. GRUP
EHLİYET SINAVI BAŞVURUSU ŞARTLARI
Ehliyet sınavına girmek isteyenler için MSTKS bazı şartları arıyor. İşte ehliyet sahibi olmak için adayların yerine getirmesi gereken o şartlar;
- A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.
- B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.
- C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksek okul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)
- A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.
- Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu almış olmak.
- “Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.
- Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
- Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
- Nüfus cüzdanı fotokopisini MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
EHLİYET ALMAK İSTEYEN YABANCI UYRUKLU VATANDAŞLAR
- Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,
- Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye’de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,
- Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
- Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu’nu kayıt esnasında
- MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi,
- Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş bir adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi, istenmektedir.
EHLİYET ALMAK İÇİN NEYE BAŞVURMAK GEREKİYOR?
Ehliyet almak isteyen adayın, öncelikle bir Motorlu Taşıt Sürücü Kursları (MTSK) müdürlüğüne kayıt yaptırarak sorumlu olduğu teorik ve uygulama derslerinin eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. MTSK’ya kayıt yaptıran, belgelerini süresi içerisinde tamamlayan, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin Özel MTSK Modülünden başvurularını kabul ettiği ve elektronik onaylama işlemi yapılan adaylar MTSAS’a girebilmektedir. Adayların başvuru işlemlerini adayın devam ettiği MEB onaylı ehliyet kursları adayın yerine gerçekleştirmektedir. Bu nedenle sürücü adayları kendi tercih ettiği sürücü kurslarına başvuru yapıp derslere devam ettikleri takdirde sınavlara girmek için başvuru yapabilirler.
EHLİYET SINAVINA KAÇ KERE GİRİLİR?
Ehliyet sınavına girmek isteyen sürücü adayları toplamda 4 defa teorik sınava, 4 defa uygulama sınavı (direksiyon sınavı) girme hakkı vardır. Eğer aday sınav döneminde mazeretsiz şekilde sınava girmezse bir hakkını kullanmış sayılmaktadır. Sınava mazereti nedeniyle giremeyen adayların durumu yönetmelikte belirtilmiştir. Eğer sürücü adayı 4 sınav sonucunda başarısız olursa, kursu tekrar etmek zorunda kalır. Teorik sınavda başarılı olan adaylar 4 defa direksiyon sınavına girme hakkına sahip. Direksiyon sınavında 4 defa başarısız olunduğu takdirde kursa, direksiyon eğitim ücretini ödeyerek ve zorunlu direksiyon eğitim saati doldurularak 4 defa daha sınava girme hakkı verilecektir. Tüm bunlar göz önüne alındığında sürücü adayı 4 defa teorik sınava, teorik sınavdan başarılı olduktan sonra, 4+4 toplam 8 defa direksiyon sınavına girebilir.
2017 EHLİYET SINAV ÜCRETİ NE KADAR?
2017 yılı 1 yıllık ehliyet harcı 163 lira olurken, B sınıfı ehliyet harcı 402 lira oldu. Harçların da aynı oranda zam görmesiyle 1 yıllık pasaport harcı yeni yılda 154,70 liradan 163,33 liraya çıkacak. B sınıfı sürücü belgesi harcı da yeni yılda 403 lira olacak. Vergi, harç ve cezaların yeniden değerleme oranında artırılması durumunda fatura, gider pusulası gibi belgelerin verilmemesi ve alınmamasının cezası 211,16 liraya çıkacak.
EHLİYET SINAV SİSTEMİ NASILDIR?
Ehliyet Sınavı yenilenen sistemiyle birlikte, 12 ilk yardım sorusu, 9 motor, 23 trafiksorusu, 6 trafik sorusu olmak üzere 50 soru sorulacak. Adaylar için 50 soruya verilen süre 60 dakika olarak açıklandı. Sınavda doğru yapmanız yeterli olacaktır. Her soru 2 puandır ve 100 puan üzerinden değerlendireceksiniz. En az 35 soruyu doğru yaparak 70 puanı alanlar direksiyon sınavına girmeye hak kazanacak. Direksiyon sınavı bilgisi, adayların bağlı oldukları kurs tarafından duyurulacaktır.
DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILIR?
Direksiyon sınavında belirlenen kurallara uyulması gereklidir. Belirlenen kurallar ve bu kurallara uyulmadığı takdirde adaylardan kesilecek olan puanlar şöyledir;
- Sürücü adayının yaşadığı aşırı heyecan ve telaş sonucunda sürüşe engel oluşuyorsa adaylardan 10 puan kesilir.
- Aracın çalıştırılması ve harekete geçirilmesi ile ilgili kurallara uyulmalıdır. Rahat ve emniyetli kalkış gerçekleştiremeyen adaylardan 5 puan kesilir.
- Eğimli yol üzerinde araç durdurulduktan sonra aracın harekete geçirilmesi başarılı olmazsa ve eğimli yolda aracın hareket ettirilmesi kurallarına uyulmazsa adaylardan 5 puan kesilir.
- Araç için belirlenen hız kurallarına uyulması gerekir. Sürücü adayı hız kurallarına dikkat etmezse ve hızını ayarlamada sorun yaşarsa 5 puanı kesilir.
- Aracın duraklatıldığı yerden ve park ettirildiği yerden çıkartılırken yoldan geçen araçlar için geçiş kolaylığı sağlanmalıdır. Geçiş kolaylığı sağlamayan, kontrolsüz olarak işaret vermeden çıkış yapan sürücü adaylarından 5 puan kesilir.
- Araç sürüş esnasında direksiyon hakimiyeti sağlayamayan ve direksiyon konusunda zayıf kalan adaylardan 10 puan kesilir.
- Aracın vitesi değiştirilirken zayıf kalınırsa ve sürücü adayının hakimiyeti zayıflarsa, sürücü yoldan gözünü ayırırsa 10 puan kesilir.
- Sürüş esnasında önde bulunan araç sollanıp geçilirken geçme kurallarına uyulmalıdır. Bu kurala uymayan adaydan 5 puan kesilir.
- Araçlarla kavşaklarda karşılaşıldığında ilk geçiş kuralına uyulmalıdır. İlk geçiş kuralına uymayan adaydan 5 puan kesilir.
- Ses cihazı ve araç ışıkları gereksizce, amacı dışında kullanıldığında gerektiği zamanlarda kullanılmadığında adaylardan 2 puan kesilir.
- Sürücü adayı kendisini geçmek isteyen araçlarla ilgili geçilme kurallarını bilmiyorsa 5 puan kesilir.