MEB hikaye kitabına el atıyor

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı, çocukların okumayla ilk tanıştığı kitaplar olan hikaye kitaplarını basmaya hazırlanıyor. MEB ayrıca hikaye kitabı piyasasında yayınlarıyla denge unsuru oluşturucak.

Uzmanların sık sık dile getirdiği şiddet içerikli ve ahlakı boyuttan uzak hikaye kitaplarının gelişim halindeki çocuklara okutulması yetkilileri harekete geçirdi. Milli Eğitim Bakanlığı daha önce bu konuda çocuklara ilköğretim okullarında okuma alışkanlığı kazandırmak için ilk 100 Temel Eser'i belirleyerek, yılda en az 10 kitap okuma zorunluluğu getirmişti. MEB şimdi de Çocuk Yayınları Danışma ve Yayın Kurulu oluşturup, 'Milli Eğitim Bakanlığı Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yayın Programı' hazırladı. Bakanlığın Yayımlar Dairesi Başkanlığı'nca üstlenilen yayın programı, 1982 Anayasası, İnsan Hakları Sözleşmesi, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Milli Eğitim Temel Kanunu yasal dayanak olarak ele alındı. İlgili sivil toplum örgütlerinin de görüşleri alınarak hazırlanacak yayınlar üç katagoride ele alınıyor. Bu alandaki yayıncılığın denetimden uzak oluşu ve çocuk kitapları piyasasının daha nitelikli ve sağlıklı hale getirilmesi amacıyla belirlenen katagoriler şöyle:
"- 0-7 yaş arası yayınlar; Ninni, Tekerleme, Oyun, Masal, Bilmece,Öykü, Biyografi, Çizgi Roman, Şiir, Çocuk Şarkı ve Türküleri, Fen Kitabı, Başvuru Kitabı, Düşündürücü Oyun Kitabı, Sanat Kitabı, Çocuk Dergisi
- 8-12 yaş arası yayınlar; Bilmece, Masal, Efsane, Destan, Mitoloji, Fabl, Şiir, Öykü, Çocuk şarkı ve türküleri, Tiyatro, ve Yaratıcı Drama, Fıkra, Roman, Çizgi Roman, Gezi Kitabı, Anı, Biyografi, Günlük, Keşif Kitabı, Fen Kitabı, Başvuru Kitabı, Sanat Kitabı, Çocuk Dergisi.
- 13 ve 18 yaş arası yayınlar; Mitoloji, Efsane. destan Keşif Kitabı, Fıkra, Biyografi, Şiir, Masal, Roman, Çizgi Roman, Hobi Kitabı, Gezi, Kitabı, Anı Günlük, Türküler ve Türkü öyküleri, Sanat Kitabı, Tiyatro ve Yaratıcı Drama, Fen Kitabı, Başvuru Kitabı, İlkgençlik Dergisi".

Reklam
Reklam

MEB DENGE UNSURU OLACAK Milli Eğitim Bakanlığı'nın, geçtiğimiz hafta Türkiye'nin ABD'den sonra en çok televizyon seyreden ve kitap okumayan toplum olduğu sonucuna ulaştığı araştırmanın yayınlanmasından sonra eğitimcilerin böyle bir çalışmanın içine girilmesinden ve başlatılmasından memnun. Projeyle çocuğun ruhsal ihtiyaçlarını besleme, eleştirel, yaratıcı ve sorgulayıcı düşünme becerilerini geliştirme gibi amaçların ele alındığını kaydeden yetkililer, böyle bir çalışmanın resmi amaçlarını şu şekilde dile getiriyorlar:
"Bakanlığımızca çocuklar ve gençlere yönelik olarak yayınlanacak eserlerin yayın politikaları doğrultusunda düzenlenmesi, uygun olanların tesbiti, çocuklarımıza okuma zevki ve alışkanlığının kazandırılması, Türk ve dünya edebiyatının önemli eserleriyle gelişimlerine katkıda bulunacak kolayca ulaşabilmelerinin sağlanması, bu alandaki yayıncılığın daha nitelikli ve sağlıklı olarak sürdürülmesi amacıyla hazırlanmış bir yayın programıdır".