MEB İlaç ücretlerini bile ödemiyor

ANKARA (ANKA) - Öğretmenler ve ailelerinin ilaç gereksinimleri 2007 yılı Bütçe Uygulama Talimatı ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde serbest eczanelerden reçete ile karşılanırken, serbest eczaneler ilaç ücretlerinin büyük bölümünü Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alamadı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, Bakanlığa bir yazı yazarak faturaların hala ödenmediğini ve gereğinin yapılmasını istedi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, konu ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na yazdığı yazıda, Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı personeli ile ailelerinin ilaç gereksinimlerinin 2007 yılı Bütçe Uygulama Talimatı ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde serbest eczanelerden reçete ile karşılandığını anımsattı. Serbest eczanelerin karşıladıkları reçetelere ait faturaları taşra teşkilatlarına teslim ederek tahakkuklarının hazırlanmasını sağladığını, tahakkukları hazırlanan faturaların ise ilgili saymanlık veya mal müdürlüğünde kontrolü yapılarak ödemeye hazır hale getirildiğini ve ödeneği olan kurumların fatura bedellerini eczanelere ödediğini söyledi. Saydan, "İlaç ödeneği olmayan kurumların ödenek talepleri merkez teşkilatına zamanında iletilmediği için Bakanlığınız taşra teşkilatlarında çalışan kurum personelinin reçetelerine ilişkin eczanelerin 2008 yılı ocak ayına ait reçetelerin fatura bedelleri dahil bugüne kadar kurumlara teslim ettikleri faturaların büyük bir bölümü, Bakanlığınız bütçesinde ilaç ödeneği olmasına rağmen halen ödenmemiştir" dedi.

Reklam
Reklam

-"TAHAMMÜL SINIRLARINI ÖTESİNDE ÖDEMELER GECİKTİ"-
Saydan, ilgili mal müdürlükleri ve saymanlıkların Bütçeleştirilmiş Borçlar Hesaplarında ödenmeyen fatura bedellerinin muhasebeleştirilmiş olduğunu belirterek, ödenek olmadığı gerekçesi ile ödenmenin bekletildiğini kaydetti. Merkezden re'sen ödenek aktarımı yapılamadığı için de eczanelerin ciddi anlamda ekonomik sıkıntı yaşadığını ve ciddi hak kaybı ve mağduriyete uğradığını söyleyen Saydan, "Üyelerimizin ve meslektaşlarımızın kurumunuz personeline ve bakmakla yükümlü aile fertlerine ait, tahammül sınırlarının ötesinde ödemeleri gecikmiş reçete bedellerine ilişkin olarak, kurumunuz taşra teşkilatlarının ilaç ödeneği taleplerini kurumunuza ivedilikle ulaştırarak, Strateji Başkanlıklarının ilaç ödeneği aktarımının sağlıklı ve hızlı bir şekilde yapmasının sağlanması; taşra teşkilatlarının ödenek taleplerinin her ay rutin olarak kurumunuza iletilmesi için düzenleme yapılarak bu tür gecikmelerin bir daha yaşanmamasının sağlanması gerekmektedir" isteğinde bulundu.

Reklam
Reklam

-"ECZANELER MAĞDUR OLUYOR"-

Saydan, ödenek yokluğu ve ödenek aktarımlarının zamanında yapılmamasının yıllardır kanayan yara durumunda olduğunu ifade ederek, eczanelerin ciddi hak kaybına ve mağduriyete uğradığının altını çizdi. Konu ile ilgili olarak yasal düzenlemeler çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı ile anlaşmalı eczanelerin hizmet sunumunu olumsuz etkileyen, mevzuat ve uygulamadan kaynaklı aksaklıkların giderilmesi gerektiğini söyleyen Saydan, Strateji Başkanlıklarınca gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi.