MEB ile Maliye Bakanlığı arasında'çalışma protokolü'

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Vergi hem istiklalimiz hem de istikbalimizdir. Bunu anaokulundan itibaren çocuklarımıza yerleştirmeliyiz" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında 'Vergibilir Çalışma Protokolü' imzalandı. Gelirler İdaresi Başkanlığı'nda gerçekleştirilen imza törenine, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Bakan Çelik burada yaptığı konuşmada, vergi bilincinin ne olduğunun çocuklara mutlaka anlatılması gerektiğini belirterek, bu işin sadece Maliye Bakanlığı'nda olmadığını söyledi. "Çocuklarımız verginin hem istiklalimiz hem de istikbalimiz olduğunu bilmelidir" diyen Bakan Çelik, ekonomik gücün olmadığı yerde istiklalin temin edilemeyeceğini kaydetti. Hollanda'nın eğitim bütçesini anımsatan Bakan Çelik, Türkiye'nin bütçesinin 205 katrilyon olduğunu, ancak bu bütçeden en büyük payın eğitime ayrıldığını anlattı.

Reklam
Reklam

Vatandaşlardan dolaylı olarak vergi alındığını ifade eden Çelik, "Benim verdiğim vergi yerini buluyor mu?' İnsanlar daha önce vergi vermekte isteksiz davranıyorlardı. Vergide mantık geliri olandan alır, geliri olmayana verirsiniz. Vatandaş bana eğitim gelsin, sağlık hizmetleri olsun, adalet mekanizması yerli yerinde olsun diyor. Bunlar neyle yapılacak. Onun için vergi şuurunu ilköğretimden itibaren ağaç yaş iken doğrultmaya yönelik bir mekanizmaya çevirmemiz lazım. Müfredatı yenilerken sloganımız şuydu, iyi birey, iyi vatandaş, iyi insan yetiştirmek. Vergi hem istiklalimiz hem de istikbalimizdir. Vatandaşa bunu anaokulundan itibaren öğretmemiz gerekiyor. Maliye Bakanımızı tebrik ediyorum. Hesabı bilmek çok iyi birşeydir. Bangladeş gibi kazanıp Belçika gibi harcarsak yolda kalırız" diye konuştu.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Maliye'yi kendilerinden daha iyi anlattığını ifade etmesi üzerine iki bakan arasında esprili diyaloglar yaşandı. Bakan Çelik, "Benim Maliye Bakanlığı'nda gözüm yok. Maliye Bakanlığı ateşten gömlektir" dedi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise, "22 Temmuz'da ne olacağı belli değil. Ondan sonra görüşürüz" sözleri salonda bulunanların neşeli anlar yaşamasına sebep oldu. Unakıtan, Türkiye'de vergi bilincinin yerleştirilmesinin ancak eğitimle mümkün olabileceğine işaret ederek, "En büyük yatırım insana olan yatırımdır. Bu bakımdan Milli Eğitim bana göre bir numaradır. Türkiye'nin kalkınmasına en fazla etkisi olan kesim eğitimli kesimdir" şeklinde konuştu. Vergi işinin Türkiye'de çok önemli olduğunun altını çizen Unakıtan, Türkiye'nin ihtiyaçlarının sınırsız olduğunu, kamu ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini ve bunların hepsi için de para gerektiğini söyledi. Bir ülkede bütçe iyi idare edilemezse o ülke iyi idare edilemiyor demektir" diyen Unakıtan, geçmiş zamanlarda bunun örneklerinin yaşandığını dile getirdi. Unakıtan sözlerine şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"2001 krizinde o bütçeyi idare edemediler başımıza neler geldi. Vergi alamamışlar hadi borca. 52 milyar YTL bu sene faiz ödeyeceğiz. O 52 milyar YTL'yi ödemesek de bunun yarısını Milli Eğitim'e versek ne olur. Bizim masraflarımızı önce toplayacağımız sağlıklı vergi gelirleriyle karşılamamız gerekiyor. Türkiye'de öyle bir noktaya gelinmiş ki vergiyi kaçıran adama ne başarılı adam diyorlar. Halbuki ne kötü adam. Vergisini ödemeyen birisi önce evladına kötülük ediyor. 2002 yılında 60 milyar vergi
toplanıyormuş. Biz hükümet olarak yeni vergi koymadık. Vergileri indiren bir hükümet olarak tarihe geçeceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız işbirliği neticesinde çocuklarımızda vergi gelirleri oluşturarak daha farklı sonuçlar alacağız."

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 'Vergibilir Çalışma Protokolü'nü imzaladı. Bakan Çelik, Maliye Bakanı Unakakıtan'a "Sizinle yaptığım bütün işlerden karlı çıktım" sözlerine Maliye Bakanı Unakıtan, "Bu protokol size yol, su, elektrik olarak geri dönecek" şeklinde cevap verdi.

Reklam
Reklam