MEB, Microsoft ile eğitim anlaşması

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Microsoft ile 'eğitimde işbirliği' anlaşması ile okullarda bilişim teknolojilerini daha da geliştireceklerini belirterek, "Biz kamu kaynaklarını verimli ve etkin kullanmak istiyoruz. Bir firma bağımlılığımız ve Bill Gates ile iş ortaklığımız yok" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik ve Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, eğitimde işbirliği protokolü imzaladı. Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen protokol imza töreni öncesi bir konuşma yapan Bakan Çelik, Microsoft'un öğrencilerin ve öğretmenlerin eğitimde bilgisayar teknolojilerini etkin olarak kullanmalarına destek olmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile 'Eğitimde İşbirliği' programını başlattığını söyledi. Çelik, hükümetin e-devlet projesini en başarılı uygulayan kurumlardan birinin Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu belirterek, 2005 yılı sonuna kadar tüm okullarda internet bağlantısını sağlayacaklarını ifade etti. Önümüzdeki yıl sonu itibariyle 20 bin okula ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Çelik, öğretmenlerin bilişim sektörüne aşina olmaları için daha önce başka bir firma ile anlaşma imzaladıklarını, ayrıca yeni öğretmen olacaklardan da bilgisayar sertifikası istediklerini hatırlattı. Okullarda bilişim ağının gelişmesi için Dünya Bankası'ndan kredi, AB'den de bazı hibeler alındığını ve bu konularla ilgili çalışmaların devam ettiğine dikkat çeken Çelik, "En ucuz ve en kaliteli eğitim almak için seçici davranıyoruz. Uzun olmayan bir sürede sonuca varacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Cumhuriyet tarihinde ilk defa bu çapta büyük bir anlaşma imzalandığını vurgulayan Çelik, tüm öğretmenlere temel bilgisayar becerileri ve uzaktan eğitim dersi verileceğini söyledi. Çelik, proje ile yapılacak diğer gelişmeleri şöyle anlattı:

"Bilgiye Erişim Portalı Altyapısı sayesinde, eğitim ile ilgili tüm paydaşların uygulamalara, bilgi ve internet servislerine tek bir WEB arayüzü üzerinden erişim ve kullanım imkanı sağlanacak bir eğitim portalı altyapısı oluşturulacak. Öğretmenler bu sayesede bilgi teknolojilerini eğitime entegre etme konusundaki çalışmalarını ve deneyimlerini de portal üzerinden paylaşabilecekler. Bu hizmetle halen ülkemizde çözüm ve içerik üreten tüm özel ve kamu sektör kuruluşları için gerekli yazılım altyapısının oluşturulması hedefleniyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma becerilerine sahip öğrenciler ve bilişim uzmanları yetiştirmek için ilk ve orte öğretim kurumlarına yönelik bir Bİlgi ve İletişim Teknolojileri eğitim programı oluşturulacak. Bu kapsamda ilk ve orta öğretim öğrencileri ve öğretmeleri için Türkçe eğitim içeriği geliştirilecek. Bu hedefler doğrultusunda okulların ve öğretmenlerin gerekli yazılım teknolojilerine ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla Microsoft, Milli Eğitim Bakanlığı'na özel imkanlar tanıyacak. Okullara bilgiyasayar bağışı için seferberlik başlatılacak. Okullara bağışlanan eski bilgiyasarlar için işletim sistemleri Microsoft desteği ile sağlanacak".

Reklam
Reklam

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Arkan ise 2003 yılında Microsoft'un tüm dünyada eğitim programı başlattığı ve bunun için başlangıçta 250 milyon dolar kaynak ayırdığını belirterek, bugüne kadar Türkiye dahil 53 ülkeyle bu projeyi yürüttüklerini kaydetti. Arkan, microsoft tarafından Eylül 2003'de dünya çapında başlatılan 'Eğitimde işbirliği programının amacının öğrenci ve öğretmenlerin eğitimde bilgisayar teknolojilerini etkin olarak kullanmalarına destek olmayı amaçladıklarını belirtti. Alkan, "Türkiye'de öğretmen ve öğrencilerin eğitim ve öğrenimde gerçek potansiyellerini ortaya koymalarına yardımcı olacak bu projeler aynı zamanda, Türkiye için öngördüğümüz 'bilişimle kalkınma' vizyonunun bir parçasıdır" dedi. Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Çelik, yeni müfredatın önümüzdeki yıl için hazırlandığını ve eğitim portalının bundan sonra tamamlanacağını söyledi. Çelik, imzalanan protokol ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir giderinin olmayacağını, aksine kazancının 50 milyon dolar olacağını, firmanın karının ise bilişimin yaygınlaşması ile ortaya çıkacağını belirterek, "Biz kazan-kazan anlaşından yanayız. Firmalar da kazanacak ki onlar da ayakta kalsınlar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Önümüzdeki yıl bilişim konusundaki çalışmaların daha yoğunluk kazanacağını vurgulayan Bakan Çelik, bir soru üzerine "Bakanlık, kamu menfaatini, etkin ve verimli kullanmayı esas almıştır. Firma bağımlılığı diye birşey söz konusu olamaz. Anlayacağınız Bill Gates ile bir iş ortaklığımız falan yok" şeklinde cevap verdi. Bakan Çelik, ilköğretim okulları için hazırlanan yeni müfredatın Temmuz ayında tanıtımının yapılacağını ve müfredatın daha çok bilişim ağırlıklı olacağını sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Bakan Çelik ve Microsoft Türkiye Genel Müdürü Alkan 'Eğitimde İşbirliği' protokolünü imzalayarak basın mensuplarına poz verdiler.