"MEB yine yargının arkasından dolanıyor"

ANKARA (ANKA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Yönetici Atama Yönetmeliği'nin yargıda olması nedeniyle "eğitim faaliyetlerinin olumsuz etkilenmemesi" amacıyla bir genelge yayınladı. Genelgeye göre valiliklerin yönetici ihtiyacı olan okulları açıklaması gerekirken, yöneticilik sınavlarına katılarak kazanan 20 bine yakın eğitimcinin atanıp atanamayacağı da bilinmezliğini koruyor. Son yapılan müdür yardımcılığı sınavında başarılı olan 15 bin eğitimcinin sınav geçerliliği 24 Temmuz'da biteceği için valiliklerin atamaları bu tarihten önce yapmaması halinde atamalar "sınava katılmayanlar" arasında yapılacak.

Reklam
Reklam

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzası ile 25 Haziran 2008 tarihli, 'Eğitim Kurumları Yöneticileri' konulu genelge yayımlandı. Valiliklere gönderilen genelgede, eğitim-öğretim yılının sonuna gelişmiş olmasına karşın eğitim-öğretim faaliyetlerinin olumsuz etkilenmemesi için yönetici atama işlemlerinin planlanması gerektiği bildirildi. Çelik, genelgede, atama sürecinde bir olumsuzluk yaşanmaması için duyuru işleminin her eğitim kurumu için en uygun olan zamanda yapılmasını istedi.

-ATAMALAR YARGIDAKİ YÖNETMELİĞE GÖRE YAPILACAK-

Çelik, atama duyurularının öncelikle yönetici ihtiyacı en çok olan ve nitelikli yönetici atanmasında zorluk çekilen merkezlerde yapılması gerektiğini kaydederken, duyuru, değerlendirme ve atama işlemlerinin tümünün valiliklerce yapılacağını duyurdu. Genelge'de atamaların şu anda yargıda olan ‘Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği'ne göre yapılması isteniyor.

-24 TEMMUZ'A KADAR ATAMALAR YAPILMALI-

Bakan Çelik, atama yapılması planlanan eğitim kurumu yöneticiliklerine valiliklerce başvuru tarihinden en az 15 gün önce duyuru yapılması gerektiğinin altını çizerken, "Atama yapılması planlanan eğitim kurumlarının duyurusunun bir an önce yapılması gerekmektedir" uyarısında bulundu. Son olarak 30 Haziran 2006 tarihinde yapılan müdür yardımcılığı sınavında başarılı olan 15 bin eğitimcinin sınav geçerliliği 24 Temmuz'da bitecek. Söz konusu öğretmenlerin bu tarihe kadar atanmaması durumunda sınav kazanan öğretmenler yönetici olarak atanamayacak. Genelgede, "Yönetmeliğin Geçici 2'nci maddesinde müdür yardımcılığı sınavını kazanan adayların sınavlarının geçerlik süresi ile sınırlı olmak üzere bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde müdür yardımcılığına atanmak üzere başvuruda bulunmaları halinde kendi aralarındaki sınav puan üstünlüğüne göre öncelikle atanmaları hükme bağlanmıştır" deniliyor. 26 Mart 2005 tarihinde yapılan müdür yardımcılığı sınavına katılarak sınav sorularından 11 tanesinin yargı kararları gereği iptal edilmesi sonucu 7 Mayıs 2008 tarihinde yeniden değerlendirme sonucu kazanan 5 bine yakın yönetici adayının sınav geçerliliği ise 14 Temmuz tarihinde doluyor.

Reklam
Reklam

-ÖDÜL VE CEZALAR DEĞERLENDİRMEYE ALINACAK-

Genelgeye göre, sınava katılmayan ve başvuruda bulunan adaylardan da yöneticilik yapmış olma şartı aranacak. Ayrıca Danıştay tarafından iptale edilen ‘Yönetici Atama Yönetmeliği'ne göre atanmış, daha sonra ise görevinden alınmış eğitimciler, yöneticilik yapmış sayılacak. Okul yöneticilikleri için ikinci duyuru yapılması halinde ise atanacak kişiler için yöneticilik yapma şartı da aranmayacak. Atamalarda yönetmeliğin "Ödüller, Sicil, Ceza" başlığı altında yer alan ödül ve cezalarda değerlendirmeye alınacak.

-CHP MİLLETVEKİLİ İNCE: "DUYUMLAR ALIYORUZ, ATAMALARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

CHP Yalova Milletvekili ve TBMM Eğitim Komisyonu Üyesi Muharrem İnce, açık olan eğitim kurumu yöneticiliklerinin ilan edilmeyerek müracaat edilmesinin önüne geçileceği şeklinde duyum aldıklarını söyleyerek, "Açık olan bütün eğimi kurumu yöneticilikleri şeffaf bir şekilde ilan edilmelidir. Bu konunu takipçisi olacağız" dedi. İnce, 26 Mart 2005 yılında sınava giren adayların sınav geçerlilik sürelerinin 14 Temmuz'da sona erdiğini anımsatarak, bu kişiler için MEB'den yeni bir düzenleme yapmasını beklediklerini kaydetti.

Reklam
Reklam