MEB'den flaş 4+4+4 açıklaması

Milli Eğitim Bakanlığı, ulusal basında yer alan '60-66 aylık öğrencilerin okula başlamasına ilişkin yeni bir uygulamanın getirileceği' yönündeki haberlerle ilgili yazılı açıklama yaptı.

4+4+4 eğitim sisteminin Türkiye'deki zorunlu eğitim süresinin AB ve OECD ülkelerinin ortalamasına yükseltilmesi ve öğrencilerin daha nitelikli eğitim ortamına kavuşması temel amacıyla oluşturulduğu vurgulanan açıklama da, 4+4+4 eğitim sisteminin ilk olarak 2012-2013 eğitim – öğretim yılında yürürlüğe girdiği kaydedildi. Sistemin geride bırakılan eğitim yılı içinde, başta okul idarecileri ve öğretmenler olmak üzere, tüm Bakanlık personeli tarafından büyük bir kararlılıkla ve fedakârlıkla uygulandığı hatırlatılan açıklama da, "Gerek nicel gerekse nitel göstergeler açısından büyük başarılar sağlanmıştır. Söz konusu eğitim – öğretim yılı boyunca, bilimsel yöntemlere uygun olarak hazırlanan ve uygulamadan kaynaklanan aksaklıkları gidermeye yönelik tedbirleri içeren kurumsal değerlendirmeler yapılmış, ihtiyaç duyulan alanlarla ya da tespit edilen eksikliklerle ilgili düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, sınıflarda farklı ay gruplarından çocukların bir arada olmasının yaratabileceği olası sorunların önüne geçmek amacıyla, fiziki mekânı uygun olan okullarda yaş gruplarına göre sınıflar oluşturulmuştur." denildi.
**ÖZELLEŞTİRİLMİŞ YÖNTEMLER**
Yeni sistemde, okula başlayan 60-66 aylık yaş grubuna göre özelleştirilmiş yöntemler uygulandığı vurgulanan açıklama da şu ifadelere yer verildi; "Çocukların okula daha rahat bir şekilde adapte olmalarını sağlamak üzere "uyum ve hazırlık materyalleri" geliştirilmiştir. Öğrencilerin bir oyun ortamında ve eğlenceli bir şekilde okula adaptasyonlarını hedefleyen bu materyaller, okulun ilk üç ayı boyunca çocukların okullardaki akademik eğitime hazırlanmalarını sağlamıştır. Bu gerçekler ışığında, eğitim alanının çağdaş değerlere ve bilimsel ölçütlere uygun olarak yeniden ve daha güçlü bir biçimde organize edilmesine ilişkin 4+4+4 eğitim sistemi ile 60-66 aylık öğrencilerin okula devamlılığının sağlanmasına yönelik uygulama, bundan sonraki eğitim öğretim dönemlerinde de aynı kararlılıkla sürdürülecek olup, Bakanlığımızın gündeminde söz konusu sistemden uzaklaşma veya geriye dönüş anlamına gelebilecek bir çalışma veya düzenleme bulunmamaktadır." (CİHAN)
Anahtar Kelimeler: