MEB'in hedefi her ilde BİLSEM

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin bireysel yeteneklerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla kurulan Bilim ve Sanat Merkezleri'nin (BİLSEM) açılmasına öncelik veriyor.

Bakanlık son dört yıl içinde 19 yeni BİLSEM'i açmak suretiyle kendi alanında bir rekora imza attı. MEB, toplam 36 olan BİLSEM'lerin her ilde açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimdeki sorunlu alanları uygulamaya koyduğu projelerle çözüyor. Bakanlığın, çözüm üretmek amacıyla proje ürettiği alanlardan birisi de üstün zekalı ve yetenekli çocukların eğitimi. MEB, üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin eğitilmesi amacıyla Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü kanalıyla yeni çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaların başında da kısa adı BİLSEM olan yeni Bilim ve Sanat Merkezleri'nin hizmete sokulması geliyor.

Reklam
Reklam

YETENEKLİ VE ÜSTÜN ZEKALI ÖĞRENCİLER

Bilim ve Sanat Merkezleri, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki üstün veya özel yetenekli öğrencilerin, bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılan bağımsız özel eğitim kurumları olarak tanımlanıyor. BİLSEM'in hedef kitlesinde; zeka, yaratıcılık, sanat, liderlik kapasiteleri veya özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde performans gösteren öğrenciler bulunuyor.

ÖĞRENCİLER UZMANLAR TARAFINDAN BELİRLENİYOR

BİLSEM'lerden yararlanacak öğrenciler konunun uzmanları tarafından belirleniyor. Belirlenen üstün veya özel yetenekli öğrencilere yaşantısal bir eğitim veriliyor. Merkez de öğrencilerin bir araya gelişini belirleyen ana ölçüt yaş grupları değil, yetenek ve ilgi grupları olarak belirleniyor. Yöntem olarak, öğretmenlerin öğrencilere "öğretmesi"nden ziyade gençlerin seçecekleri projeler etrafında kendilerinin geliştirdikleri çözümü uygulamaları ve bu süreç içerisinde öğrenmeleri esas alınıyor.

Reklam
Reklam

BİLSEM'LERİN SAYISI ARTIYOR

MEB, yetenekli ve üstün zekalı öğrencilerin yararlandığı BİLSEM'lerin sayısını artırıyor. Toplam 36 olan BİLSEM'den 19'u son dört yıl içinde hizmete girdi. 2002 yılına kadar 17 olan BİLSEM'lerin sayısı 2003'te 20'ye çıkarıldı. 2004'te Bilim ve Sanat Merkezleri'nin sayısı 24'ye yükseltilirken, 2005'te 27'ye çıktı. Bakanlık 2006 yılında ise toplam 9 BİLSEM'i açmak suretiyle bu sayıyı toplamda 36'ya çıkarmayı başardı.

Merkezin işlevi yakın çevrenin her türlü üretim, yapım, teknoloji, bilim, sanat ve hizmet ihtiyacına yönelik proje geliştirmek ve projeleri yaşama geçirmek olacak. Gerçek yaşam ve sorun durumlarını ilgililerle birlikte teşhis etmek, çözüm önerileri üretmek, bunları uygulamak ve değerlendirme raporlarını yazmak gibi aşamalardan oluşan proje çalışmaları hem "yaparak, yaşayarak öğrenmeye" olanak verecek hem de endüstrinin genç yeteneklerden yararlanmasına fırsat hazırlayacak.
BİLSEM'in amaçları ise şöyle: "Pratik ve gerçek yaşamdaki sorunları çözebilmek, Güncel yaşamın işlevi, süreçleri ve gerçekleri hakkında gerçekçi düşünebilmek, Günlük yaşamdaki sorunlarla, bütün yönleri ile başa çıkabilmek, yenilikçi öneriler, alternatif süreçler, yeni çözüm yolları oluşturabilmek, Çeşitli iş alanlarındaki gereksinimlerin ve sorunların farkında olabilmek ve yenilikçi fikirler, teknikler, araçlar önerebilmek ve geliştirebilmek, Problemleri ihtiyaç analizi, planlama, bütçe hazırlama,uygulama ve değerlendirme aşamalarından geçen 'PROJE'ler hazırlayarak çözebilmek, Estetik değerler ile bilimsel düşünmeyi birleştirerek sorun çözmenin değerini anlayabilmek ve pratik gereksinimler için yaratıcı çözümler geliştirebilmek". Bu şekilde faayit gösteren Bilim ve Sanat Merkezleri şunlar: "Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi, Bayburt Bilim ve Sanat Merkezi, Isparta Bilim ve Sanat Merkezi, Mustafake Kemalpaşa Cevdet Nesre Bilim ve Sanat Merkezi, Tekirdağ Bilim ve Sanat Merkezi, Sinop Bilim ve Sanat Merkezi, Bursa Bilim ve Sanat Merkezi, Denizli Bilim ve Sanat Merkezi, Trabzon Bilim ve Sanat Merkezi, Uşak Bilim ve Sanat Merkezi, Aydın Doğan Bilim ve Sanat Merkezi, Ordu Bilim ve Sanat Merkezi, Zonguldak Bilim ve Sanat Merkezi,İstanbul Bilim ve Sanat Merkezi, Sıdıka Akdemir Bilim ve Sanat Merkezi, Amasya Bilim ve Sanat Merkezi, Tokat Bilim ve Sanat Merkezi, Van Bilim ve Sanat Merkezi, Kırşehir/Kaman Bilim ve Sanat Merkezi, Salihli Bilim ve Sanat Merkezi, Adana Bilim ve Sanat Merkezi, Siirt Bilim ve Sanat Merkezi, Manisa Bilim ve Sanat Merkezi, Kahramanmaraş Bilim ve Sanat Merkezi, Malatya Bilim ve Sanat Merkezi, Kırşehir Bilim ve Sanat Merkezi, Kastamonu Bilim ve Sanat Merkezi, F. Temel Turhan Bilim ve Sanat Merkezi, Ankara

Reklam
Reklam