"Mecburi hizmete durdurma"ya yalanlama

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, doktorların Doğu'da görev yapmasını içeren ve kamuoyunda "mecburi hizmet" olarak bilinen "Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kanunu"nun yürürlüğünün durdurulduğu yönündeki iddiaları yalanladı.

Bakanlık, kanunun Anayasa'ya aykırı olup olmadığı konusunda karar verici merciinin Anayasa Mahkemesi olduğunu hatırlatarak, "TTB tarafından, 'Devlet hizmeti yükümlülüğü ortadan kaldırıldı' şeklinde lanse edilmeye çalışılması doğru değildir" dedi. Sağlık Bakanlığı, "mecburi hizmet" uygulamasının yürürlüğünün durdurulması yönündeki kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'na 5371 sayılı kanunla eklenen hükümlerle doktorlara belli sürelerle "devlet hizmeti yükümlülüğü" getirildiğini hatırlatan açıklamada, bu doğrultuda Başbakanlık tarafından da bir genelge yayınlandığı belirtildi.

Reklam
Reklam

Bu düzenlemeye karşı Türk Tabipleri Birliği (TB) tarafından Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla Başbakanlık aleyhine Danıştay'a dava açıldığının ifade edildiği açıklamada, basına yansıyan haberlere göre bu davada, kanunun Anayasa'ya aykırılık iddiaları ciddi bulunarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuru kararı alındığı ve buna bağlı olarak Başbakanlık Genelgesi hakkında yürütmenin durdurulması kararı verildiği kaydedildi. Danıştay'dan henüz Sağlık Bakanlığı'na bir karar tebliğ edilmediğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kanunun Anayasa'ya aykırılık iddialarının 2 noktada ciddi bulunarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuru kararı alındığı öğrenilmiştir. Bunlardan biri, yurt dışında eğitim görenlerin devlet hizmeti yükümlülüğüne tabu tutulmaması, 2. ise pratisyenlik, uzmanlık ve yan dal eğitiminde ayrı ayrı yükümlülük getirilmiş olmasıdır. Dolayısıyla Danıştay tarafından Anayasa Mahkemesi'ne başvuru gerekçesi, devlet hizmeti yükümlülüğünün esasına ilişkin Anayasa'ya aykırılık gündeme getirilmemiştir. Bundan dolayı da verilen kararın, TTB tarafından, "Devlet hizmeti yükümlülüğü ortadan kaldırıldı' şeklinde lanse edilmeye çalışılması doğru değildir. Kaldı ki kanunun Anayasa'ya aykırı olup olmadığı konusunda karar verici mercii, Anayasa Mahkemesi'dir. Şu an için Danıştay'ın yaptığı Anayasa Mahkemesi'ne başvurudur. Dolayısıyla bu başvuru ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nce ne yönde karar verileceği henüz belli değildir. Özetle, konuyla ilgili Başbakanlık Genelgesi yürürlüğü durdurulmuş olmakla beraber, kanun halen yürürlüktedir ve amir hükümleriyle uygulanmak mecburiyeti bulunmaktadır."

Reklam
Reklam