"Meclis 1 Ekim'de açılacak"

ANKARA (İHA) - TBMM Başkanı Ömer İzgi, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında Meclisi olağanüstü toplantıya çağırmayacağını açıkladı. "449 miletvekilinin onayıyla alınmış olan seçim kararının ortadan kaldırılmasıyla ilgili teşebbüslerde bulunulmuştur" diyen İzgi, şu ifadelere yer verdi: "23.09.2002 tarihi itibariyle saat 17.58'de Sayın Ali Gören ve Sayın Gönül Saray Alphan imzasıyla bir önerge verilmiş. Bu önergede sözünü ettiğim erken seçim kararın kaldırılması talep edilmiştir. Öneri Meclisimize çalışma saatimizde gelmiş ve normal prosedüre uygun bir öneri olduğu için, işleme konulmuştur. Bu öneri işleme konulduğu için 1 Ekim 2002 tarihinde Meclis açıldıktan sonra gerekli işlem normal presüdürü işleyişi içinde yapılacaktır. Ancak saat 18.07'de 118 arkadaşımızın imzasını taşıyan bir öneri gelmiş ve bu öneride de erken seçim kararının kaldırılması istenmiş, ayrıca 9 ayrı komisyonlarda bulunan siyasi partiler yasası hakkındaki değişiklik tekliflerinin de gündeme getirilmesi isteminde bulunulmuştur".

Reklam
Reklam

"KÜSKÜNLER MECLİS ÇALIŞANLARINI ODALARINA ADETA HAPSETTİ" Meclis'in tatilde olduğunu belirten İzgi, "Meclis tatilde. Meclisimizin genel işlemi saat 18.00'de bitmektedir. İkinci dilekçeyi getirmiş olan arkadaşlarımızın saat 18.00'de ayrılma isteklerini engelleme yolunu tutmuşlar ve arkadaşlarımız kendi odalarında bir nevi mahsur kalmışlardır. Böylece 18.07'de getirilen dilekçe evrakımıza girmiş bulunmaktadır. Böyle bir evrakın işleme konulması elbetteki bugün 24.09.2002 tarihinde verilmiş o şekilde ele aldık. Bugün verilmiş gibi işleme koyduk" diye konuştu.

"İÇTÜZÜK VE ANAYASA AÇIK"
Meclis'in nasıl çalışacağı konuunda içtüzük ve Anayasa'nın bulunduğunu kaydeden İzgi, "Anayasamız ve ona bağlı olarak düzenlenmiş olan içtüzüğümüzün 7 maddesi Meclis'in tatil ya da ara verme zamanlarıdır. Meclis toplantıları yapılacağı zaman Meclis Başkanlığı gelen teklifleri 7 gün içinde değerlendirir. İçtüzük çok açık. Her türlü öneri hangi tarihi kapsarsa kapsasın Meclis Başkanı'na bu öneriyi 7 gün içinde değerlendirme imkanını veriyor. Biz bu 7 günlük değerlendirme imkanının kullanıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

"AKSİNİ İDDİA EDİYORLARSA BUNU KABUL ETMEM" İzgi, içtüzük ve Anayasa dışında bir uygulama yapamayacağını belirterek, şöyle konuştu: "Olağanüstü toplantılarda toplantı nisabı sağlanıncaya kadar Meclis tatildedir. Meclis tatilde olduğu zaman Meclis'in bir takım kurumları çalışamaz. Bu nedenle Meclis çalışmaya başladığı andan itibaren o çarklar dönmeye başlar. Örneğin komisyonlar Meclis tatildeyken kendiliğinden çalışmaz, çalışamaz. Danışma kurulları Meclis tatildeyken kendiliğinden çalışmaz çalışamaz. Ancak Meclis açılacak ondan sonra bu kurumlar ele alınıp çalışılabilecektir. Bunun aksi iddia ediliyorsa bunu benim kabul etmem mümkün değildir".

"MECLİS 1 EKİM'DE AÇILACAK"
İzgi, açıklamalarında Meclis'in 1 Ekim tarihinde Anayasa'da ifadesini bulduğu gibi normal olarak açılacağına işaret ederek, olağnüstü toplantı çağrısı yapmayacağını açıkladı. İzgi, şöyle konuştu: "7 günlük süre yanlış yorumlanmıştır. Anayasa'da içtüzükte düzenlemeler başvuru gününden itibaren diye belirtilmiştir. Ama kimi düzenlemelerde bu yoktur. Bu konularda açıklık olduğu için genel kurallara gitmek hukukun gereğidir. Bu nedenle ben verilen dilekçeyi işleme koyup Meclisi olağanüstü toplamama kararına vardım".

Reklam
Reklam

Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran İzgi, bir soru üzerine dün işleme konulan dilekçenin erken seçim kararının ortadan kaldırılmasını öngördüğünü belirtti. İzgi, bu çağrının da normal süre içinde yani 1 Ekim tarihinden sonra değerlendirileceğinin altını çizdi. İzgi, erken seçim kararının kaldırılması ile ilgili bir başka soruya ise "1 Ekim'de normal çalışma süresi başlıyor. Seçim kararı nasıl verilmişse kaldırılması da öyle değerlendirilecektir" karşılığını verdi.

İzgi, bir başka soru üzerine de Meclisin kapanmaması halinde normal çalışmasını sürdüreceğini belirtti. İzgi, bir soru üzerine de erken seçim sürecinin şu anki durumda normal süresi içinde seyredeceği mesajını da verdi. İzgi, Cumhurbaşkanı'nın 1 Ekim'de Meclis'in açılışına katılmayacağını da vurgulayarak, bu kararın yaşanan gelişmelerle ilgili olmadığını söyledi. İzgi, bu çerçevede bu kararın 'bir tavır' alma olmadığının altını da çizdi.