Meclis Başkanı Çiçek: Bağrımıza taş basacağız, girdiğimiz yoldan dönmek yok

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''Acılarımız ne kadar büyük olursa olsun, içimize gömecek, bağrımıza taş basacağız....

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''Acılarımız ne kadar büyük olursa olsun, içimize gömecek, bağrımıza taş basacağız. Bu olaylar ne kadar yürek yakıcı olursa olsun, gelişen şartlar bu çalışmamızı ne kadar zorlaştırırsa zorlaştırsın, girdiğimiz bu yoldan dönmek yok.” diye konuştu.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısında yaptığı açıklamada, Hakkari’deki terör saldırılarını değerlendirdi. Kendi ve bu komisyonda görev yapacak siyasiler için heyecanlı bir gün olduğunu kaydeden Çiçek, "Siyasi hayatımızın en önemli, heyecanlı günlerinden birini yaşıyoruz. 'Meclis Başkanı sıfatı ile ve komisyon üyeleri olarak bu çalışmayı birlikte yürütmek hepimiz için büyük bir onurdur' diye bu konuşmaya başlamak istemiştim, ancak yaşadığımız üzücü olaylar, yaşadığımız sıkıntı ve acılar maalesef bu sevincimizi büyük ölçüde gölgeledi. Bu sevincimiz yerine derin bir acıyı ikame etti. Demokrasi kültürünü derinleştirecek, çağdaş Türkiye’nin siyasal ve toplumsal derinliğini güçlendirecek yeni bir anayasa için birlikte yola çıkıyoruz, böyle ifade etmeyi düşünmüştüm. Ama bu yoldan dönmek de yok." diye konuştu. Girilen bu yoldan geri dönmeyeceklerini vurgulayan Çiçek, “Acılarımız ne kadar büyük olursa olsun içimize gömecek, bağrımıza taş basacağız. Bu olaylar ne kadar yürek yakıcı olursa olsun, gelişen şartlar bu çalışmamızı ne kadar zorlaştırırsa zorlaştırsın, girdiğimiz bu yoldan dönmek yok.” dedi.
Soğukkanlılık, sağduyu ve sorumluluk duygusuyla, hukuk ve demokrasi içerisinde kalarak, üzerlerine düşeni yapma gayretinde olacaklarını kaydeden Çiçek, “Yeni anayasa için işe başlarken, bir taraftan bu olayları telin ettiğimizi burada ifade edeceğiz. Öbür taraftan da milletimizin beklentisi olan yeni anayasayı topluma kazandırabilmek için yoğun bir çabanın gayretin içerisinde inanıyorum ki birlikte olacağız.'' şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“YA UZLAŞMAYI SAĞLAYIP YENİ ANAYASAYI YAPACAĞIZ YA DA ANLAŞAMAYIP MİLLETİMİZİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATACAĞIZ”
Cemil Çiçek, konuşmasında komisyonun oluşmasına katkı verenlere teşekkür etti. Yeni anayasa yapma olgunluğunu herkesin göstermesi gerektiğini kaydeden Çiçek, “Ortak aklı harekete geçirip, uzlaşı kanallarını açık tutarak anayasa yapım sürecini başarıyla tamamlamalıyız.'' dedi. Komisyon üyelerinin bugünden itibaren parti kimliklerinin ötesinde yeni bir kimlik kazandıklarını söyleyen Çiçek,”Siyasi parti gruplarına mensup milletvekilleri, temsil ettikleri seçmen kitlesinin görüşlerini ve hassasiyetlerini burada yansıtmaya çalışacak. Kamuoyunun tüm dikkati burada olacak. Her açıklama büyük bir dikkatle izlenecek.” diye konuştu.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan verilecek her mesajın, toplumda umuda ya da umutsuzluğa yol açacağına dikkat çeken Çiçek, üyelerin bu sorumluluğun bilincinde hareket edeceklerine inandığını vurguladı. Toplumun her kesiminin yeni Anayasa için büyük beklenti içinde olduğunu belirten Çiçek, “Ya bu beklentiye uygun olarak uzlaşmayı sağlayıp yeni anayasayı yapacağız ya da anlaşamayıp milletimizi hayal kırıklığına uğratacağız.” şeklinde konuştu.
Anayasaların toplum hayatının doğal akışı içinde ortaya çıkan yeni ihtiyaçların karşılanmasında ve sorunların çözümünde sihirli değnek işlevi görmediğini de dile getiren Çiçek, “Anayasa tek başına toplumun tüm siyasal ve sosyal sorunlarının çözümünü sağlamaya muktedir olmayabilir. Ancak bir anayasa metni, dayandığı felsefe ve hükümleriyle devlet ile vatandaş arasındaki ihtilaf alanlarını giderici zemin hazırlayabilir.” sözlerini kaydetti.
Çiçek, anayasa çalışmaları sırasında Meclis’te temsil edilmeyen siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerinin alınacağını aktardı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz