"Meclis bugün açılmalı"

ANKARA (İHA) - DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, erken seçim ve AB'yi şartsız olarak desteklediklerini ve Meclis'in bugün açılarak, Kopenhag kriterlerini kucaklaması gerektiğini söyledi.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Yönetim Kurulu üyelerini makamında kabul etti. Yaklaşık 45 dakika süren görüşme sonrası açıklama yapan Çiller, TOBB heyeti ile gelinen noktada görüş birliğine varıldığını ve TOBB'un yerinde bir duruş sergilediğini ifade etti. Türkiye seçime giderken, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'nın değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Çiller, "Bizim siçin seçim önemlidir. Yüzde 10 barajı inmemelidir. İndiği takdirde çok sayıda parti Meclis'e taşınacaktır. 8-9 partilik koalisyonlar ortaya çıkacaktır. Türkiye'nin güçlü bir hükümete ihtiyacı vardır. İttifakların oluşturulması yüzde 10 barajını fiilen indirmek demektir" dedi. Hükümete geldikleri takdirde öncelikli olarak esnaf ve kobiler başta olmak üzere üretime ağırlık vereceklerini ve ilk yıl için yüzde 8'lik bir büyümü taahhüt ettiklerini kaydeden Çiller, Türkiye'yi hiç kimsenin aldatmaması gerektiğini, bu ay sonuna kadar Meclis'te çıkarılacak Kopenhag kriterlerinin ülkenin önünü açacağını ve bu olmadığı takdirde AB'nin istediği uygulamanın ortaya konulamayacağını belirterek, " Meclis bugün açılmalı ve Kopenhag kriterleri kucaklanmalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise parlamentonun biran önce toplanarak Seçim Yasası, Siyasi Partiler Yasası ve erken seçim ile ilgili gerekli konsensusun sağlanmasını istedi.

ÇİLLER, MHP İLE GÖRÜŞEMEMESİNİ "AB'DEN KORKMAK" OLARAK NİTELENDİRDİ DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, ihtiyaç olduğu takdirde DYP'nin ülkeyi hükümetsiz bırakmayacağını söyledi.

Çiller, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'Derviş Nisan ayında seçim yapılsın önerisinde bulundu mu?' sorusu üzerine Çiller, "Bana öneri getirmedi, soru sordu. Bende Nisan'da olmaması gerektiğini söyledim. Çünkü belirsizliğin uzamasının sıkıntılara neden olacağını ilettim" dedi.

Öte yandan, 'Irak operasyonunda Başbakan olmak istiyorum' şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Çiller, "Irak Operasyonunun olası olduğu dünya kamuoyu tarafından tartışılmaktadır. Böyle bir durumda Türkiye'nin ekonomi, diplomasi ve AB vizyonu olan bir hükümete ihtiyacı olacaktır. Bizim partimiz buna uygundur. Biz o şablonu oluşturuyoruz. Olası Irak Operasyonunda başbakan olmak istiyorum" şeklinde konuştu. MHP ile görüşme talebi olup olmayacağı sorulan Çiller, "İhtiyaç olduğu anda DYP ülkeyi hükümetsiz bırakmaz. MHP ile hiçbir temasımız olmadı, görüşülmek istenmedi. Bu AB'den korkmaktır, Türkiye'nin medeniyet kriterinden korkmaktır" dedi.

Reklam
Reklam