Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nda gerginlik

ANKARA (İHA) - DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısında tepki gösterdiği Komisyon Başkanı Zafer Üskül'ün kendisini provake ettiğini öne sürdü.

Mardin'deki olayların ele alındığı İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısında Komisyon Başkanı Zafer Üskül ile bölgede inceleme yapacak alt komisyona seçilemeyen DTP Diyarbakır Milletvekili Birdal arasında gerginlik yaşandı. Toplantının ardından gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplayan Birdal, Mardin Mazıdağı'nda bir katliam yaşandığını belirterek, bu katliamı sadece töre, namus ve rant kavgası diye hafifletmeye kalkışmanın devletin bu konudaki sorumluluğunu örtbas etmeye yönelik olduğunu söyledi. İnsan Hakları Komisyonu üyesi olarak dün Komisyon Başkanlığı'na başvurduğunu ve bu konunun bugünkü toplantıda gündeme alınmasını istediğini anlatan Birdal, törelerde namaza duranların ve kadın ve çocukların öldürülmesinin olmadığını vurguladı. En önemli konunun koruculuk sistemi olduğunu ifade eden Birdal, Başbakan'a ve İçişleri Bakanı'na daha önce birkaç kez koruculuk müessesesinin yeniden sorgulanması gerektiğini ilettiklerini ve konuyu TBMM gündemine taşıdıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Birdal, bugünkü toplantıda bölgede bir heyetin incelemede bulunması için alt komisyon oluşturulmasının kabul edildiğini hatırlatarak bu konuyla ilgili önerisi oybirliğiyle kabul edilmişken alt komisyonda yer alamayışını gerçeklerin gizlenmesine bağladığını ifade etti. Alt komisyon üyeliği için 9 milletvekilinin başvurduğunu, DSP'li Ayşe Jale Ağırbaş'ın hakkından feragat ettiğini, bazı CHP'li üyelerin de komisyonda yer alması gerektiğini söylediğini dile getiren Birdal, buna karşın Komisyon Başkanı'nın
insan hakları ve demokratik platformlarda en son başvurulacak yönteme önce başvurarak oylama yaptırdığını anlattı. Birdal, Üskül'ün ruh halini değiştirmesi gerektiğini kaydederek şöyle konuştu:

"Sayın Başkan'ın başka bir muradı olabilir. Örneğin bakan olma muradı olabilirdi ama yeni kabine oluştu. Artık bence bu hevesten vazgeçmeli. Bence bu komisyon başkanının kendi hezeyanından kaynaklanıyor. Israrla ve inatla sistemden kaynaklanan ihlalleri gizlemek gibi bir rol üstlenmiş. Bu, insan hakları etiğiyle, insan hakları anlayışıyla bağdaşır bir durum değil. Sonunda kendisini de aday önererek sayıyı 6'ya çıkardı ve oylama yapalım dedi. Ben böyle bir senaryonun figüranı olamam. Bunu telin ettim, bu anlayışı protesto ettim ve toplantıyı terk ettim."

Reklam
Reklam

Birdal, 'Üskül'ün sizinle bir problemi mi var?' sorusu üzerine Üskül'le 30-35 yıl öncesinden aynı mahalleden geldiklerini söyledi. Birdal şunları kaydetti:

"Başka yerlerde oluşunun nedenini kanıtlamak ister gibi bir ruh hali var. O bölgenin milletvekili olarak, bölgenin dokusunu bilen biri olarak, yıllardır bu konularda kafa yormuş biri olarak o komisyonda çalışmama neden karşı çıkıyor. Bence gerekçesini hocaya sorun. Demokrat olmak azınlığın haklarını çoğunluğa karşı korumaktır. Sayın Başkan provake ediyor. CHP'li arkadaşlarımızın da bugün çok sert tepkisi oldu. Çünkü sükunet içinde bir tartışmadan sonuca ulaşma kaygısı olmuyor. Derhal despotik bir şekilde 'oylamaya gidelim' diyor. Bu mu bizim tepkimiz? Ben insan hakları savunucusuyum. Herkesin düşünce özgürlüğüne, söz ve konuşma hakkına saygım var. İlk kez böyle bir tepkimize, refleksimize neden oluyor. Galiba böyle bir sonuç çıkartılmasında, konunun oraya taşınmasında yarar görüyor. Ben bu tutumu telin ediyorum. Sadece bu sorunu 'gittik gördük' demekle yetinilecekse bence dostlar alışverişte görsün. Bu kan akmaya devam edecek."

Reklam
Reklam