ANKARA (ANKA) - Meclis’te bu hafta “MİT” ve 3. Yargı Paketi konuşulacak. Meclis haftaya MİT Kanunu’nda değişiklik öngören teklif ile başlayacak. Teklifin yasalaşması halinde MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin; ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında yapılacak soruşturma da Başbakan’ın iznine bağlı olacak.
-MİT KANUNU DEĞİŞİYOR-
AKP Isparta Milletvekili Recep Özel’in, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Salı günü Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülecek. Teklifin aynı haftada Genel Kurul’da ele alınması bekleniyor.
Teklif, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 26. maddesini başlığı ile birlikte değiştiriyor.
-“SORUŞTURMA İZNİ”-
Teklife göre, MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da Ceza Muhakemesi Kanununun 250. maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla, haklarında soruşturma yapılması Başbakan’ın iznine bağlı olacak.
-3. YARGI PAKETİ ADALET KOMİSYONUNDA-
3. Yargı Paketi olarak adlandırılan Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı da Çarşamba günü Meclis Adalet Komisyonu’nda masaya yatırılacak.
Adalet Komisyonu’nda Perşembe günü de Tapu Kanunu ve Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ele alınacak.
-2B YASASI TARIM, ORMAN KOMİSYONUNDA-
Kamuoyunda 2B olarak adlandırılan Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı, Çarşamba günü Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülecek.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı da Çarşamba günü Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda masaya yatırılacak.
AB Uyum Komisyonu’nda da Perşembe günü Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı ele alınacak.
-İÇTÜZÜK GÖRÜŞMELERİNE ARA-
Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta İçtüzük Teklifi görüşülmeyecek. Geçen hafta yumruklu kavgaya kadar varan tartışmalı oturumun ardından bulunan ara formülle teklifin birinci bölümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından çalışmalara ara verildi. Buna göre, siyasi partiler arasında yapılacak görüşmelerde İçtüzük Teklifi konusunda uzlaşma aranacak. Ancak Genel Kurul gündemine teklif bu hafta gelmeyecek.
AKP, CHP, MHP ve BDP gruplarından birer kişinin katılacağı heyetin İçtüzük görüşmelerini Şubat ayı sonuna kadar sürdürmesi bekleniyor.
Genel Kurul’un gündeminde Salı günü uluslararası anlaşmalar yer alacak. Ayrıca bu hafta Genel Kurul’da, Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu Tasarısı da ele alınacak.