Meclis nihayet Sayıştay'ın boş üyelerini seçebilecek

ANKARA (ANKA) - Sayıştay Genel Kurulu'nun boş 7 üyelik için bildirdiği isimler iki yıla yakın bir süredir Meclis'te bekliyor. Meclis, bütçe görüşmelerinin ardından Sayıştay'ın boş bulunan üyelerini seçmeye hazırlanıyor. Sayıştay'ın, emeklilik ve vefat nedeniyle 7'den 12'ye çıkan boş üyelikleri için belirleyeceği yeni isimleri önümüzdeki hafta Meclis'e sunması bekleniyor.

-ÇİFTE MAĞDURİYET-
TBMM, kendi adına denetim yapan Sayıştay'a uzun süredir çifte mağduriyet yaşatıyor. Sayıştay Genel Kurulu'nun boş 7 üyelik için bildirdiği isimler yaklaşık iki yıldır Meclis'te beklerken, yeni yasası da Meclis komisyonlarında görüşülmeyi bekliyor.

Reklam
Reklam

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile görev alanı genişleyen Sayıştay, hem yasal eksiklik hem de boş bulunan üyelikler nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor.

Sayıştay'da, 2006 yılından sonra vefat ve emeklilik nedenleriyle 5 üyeliği daha boşaldı. Böylece 56 üyeli Genel Kurul'un 12 üyelik kontenjanı boş hale geldi.

Yasaya göre, boşalan üyeliklerin seçimi için Sayıştay Genel Kurulu, her boş üyelik için 4 aday belirleyip TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna bildiriyor. Sayıştay, boşalan üyeliklerden 7 tanesi için 2005 yılı sonu ve 2006 yılı başında seçimlerini yaparak toplam 28 adayı Plan ve Bütçe Komisyonuna bildirdi ancak Ocak 2006'dan buyana seçim yapılmadı.

-GELECEK HAFTA MECLİS'TE-
Sayıştay'ın önümüzdeki hafta Meclis'e boş üyelikler için yeniden ek isim bildirmesi bekleniyor.

Plan Bütçe Komisyonu, bütçe görüşmelerinin ardından toplanarak Sayıştay'da bulunan boş üyelikleri seçecek

-NASIL SEÇİLECEK-
Daha önce boş olan 7 üye için 28 isim bildiren Sayıştay, şimdi bu sayıya 20 isim daha ekleyecek ve diğer 5 boş sandalye için de isim bildirecek. Toplam 48 üyeden 12 aday belirleyecek olan Plan Bütçe Komisyonu, bu sayıyı önce 24'e indirecek ve daha sonra 12 üyeyi bu isimler arasından belirleyecek. Plan Bütçe Komisyonu'nda seçilecek üyeler Genel Kurul'da da oylanacak.

Reklam
Reklam

-ÜÇ AYLIK EYLEM PLANI-
Sayıştay Yasa teklifi, Hükümet'in açıkladığı Üç Aylık Eylem Planı'nda çıkarılacak yasalar arasında yer alıyor. Yasa teklifi AB'ye uyum açısından da önem taşıyor.

-CHP KARŞI ÇIKIYOR-
Sayıştay'ın tüm kamu fonlarının uluslararası genel kabul görmüş standartlara uygun olarak denetlenmesini öngören Sayıştay Yasa Teklifi, 22. Dönemde Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlandı ancak komisyondaki görüşmeleri yarım kaldı. CHP, Sayıştay Genel Kurulu'nun devre dışı bırakılarak üyelerinin TBMM tarafından seçilmesi yönündeki düzenlemelerin Sayıştay'ın bağımsızlığını zedelediği gerekçesiyle yasa teklifini eleştiriyor. (ANKA)