Meclis'e giremiyorlar

Mahkeme, milletvekili seçilen Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın tahliye talebini reddetti.

Ergenekon davasının tutuklu sanıkları CHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal ve gazeteci Mustafa Balbay'ın tahliye talepleri mahkeme tarafından reddedildi.

[

](https://www.mynet.com/iki-uye-neden-ret-oyu-verdiklerini-acikladi-110100578256)

[

](https://www.mynet.com/chp-ret-kararini-degerlendiriyor-110100578230)

[

****](https://www.mynet.com/ak-partiden-bdpnin-kararina-ilk-yorum-110100578228 )

Reklam
Reklam

[

](https://www.mynet.com/kanadoglu-cikamazlar-demisti-110100578232)

[

****](https://www.mynet.com/politika-haberler )

Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın CHP’den Zonguldak milletvekili, gazeteci Mustafa Balbay’ın ise İzmir milletvekili seçilmesinin ardından avukatları tahliye dilekçesi sunmuştu. Mazbata ile birlikte sunulan dilekçeler davanın görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce alınan kararda tahliye talebi reddedildi.

Mahkeme Başkanının red kararına muhalefet ettiği, kararın 2'ye karşı 1 oy çokluğu ile alındığı kaydedildi. Balbay'ın avukatı karara üst mahkemede itiraz edeceklerini açıkladı.

GEREKÇE
Delillerin tamamen toplanmamış olması, dosyadaki belge ve raporlar, kuvvetli suç şüphesinin devam etmesi, sanıkları isnat olunan suçlar, bir kısım sanıkların savunmalarının halen alınmamış olması, cmk 103. maddesindeki katalog suçlardan olması.

Reklam
Reklam

Haberal ve Balbay'a ret kararı oy çokluğuyla alındı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün ise karara katılmadı.

Başkan Şengün ret kararına şu gerekçelerle katılmadı. "Kaçma, saklanma ve delilleri karartma ihtimali yok. Sebahat Tuncel kararı emsal olarak alınmalıdır" dedi.

CHP'DEN İLK YORUM

CHP'li Engin Altay, Haberal ve Balbay'ın tahliye talebine yönelik ret kararına tepki gösterdi. Altay şunları söyledi:

Kararı beklemiyordum, şok oldum. Dün de MYK'da değerlendirmiştik. Tam bir hukuk garabeti, milli iradeye saygısızlıktır. Hüküm giymemiş insanları cezaevinde tutmak adalet değildir. Bir yerde adliyenin olması orada adaletin olması anlamına gelmez.

Keşke mahkeme böyle bir karar almasaydı. O kararın başında Yüce Türk Milleti adına yazacak ama bu karar milli iradeye saygısızlıktır.

Hukuki süreçleri kullanacağız. Yetkili organlarımız tutuksuz yargılama sürecine bunun dönüşeceğini düşündümüz için bizim için gerçekten şok oldu.

Gürsel Tekin: Gereğini yaparız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin tutuklu vekillerin durumuyla ilgili CHP'nin tavrını açıkladı.

Reklam
Reklam

Gürsel Tekin, "Mustafa Balbay ve Prof. Haberal için tahliye çıkmazsa gereğini yaparız" demişti.

SAVCI'DAN ENGİN ALAN RED!

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş da, ''Balyoz Planı'' davası kapsamında tutuklu yargılandığı sırada MHP'den İstanbul iletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın tahliye isteminin reddini talep etti.

Öte yandan Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş'ın, emekli Alan'ın tahliye isteminin reddini, Anayasa'nın 14. maddesine atıf yapan 83. maddesi kapsamında talep ettiği öğrenildi.

Kırbaş, mahkemeye sunduğu mütalaasında gerekçe olarak, ''Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa'nın 14. maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır'' hükmünü içeren Anayasa'nın 83. maddesinin 2. fıkrasına yer verdi

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: