Meclis'te bayram mesaisi

ANKARA (ANKA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi, 23. dönemin 3. yasama yılına Ramazan Bayramı'nın ikinci günü olan 1 Ekim Çarşamba günü başlıyor. Ramazan Bayramı ve 9 günlük bayram tatili nedeniyle Meclis, açılışının ardından çalışmalarına ise 7 Ekim Salı günü başlayabilecek. Meclis'in ilk gündem maddesi ise 17 Ekim'de süresi dolan ve TSK'ya sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin süresini uzatmak olacak.

AKP hakkındaki kapatma davası nedeniyle geçtiğimiz Temmuz ayını da çalışarak geçiren TBMM, iki aylık tatilin ardından, 3'ncü yasama yılına başlamaya hazırlanıyor.

Reklam
Reklam

Meclis, Ramazan bayramına denk gelmesine rağmen 1 Ekim'de açılacak ancak çalışmalarına Bayram tatili nedeniyle 7 Ekim Salı günü başlayacak. Yeni yasama yılının açılışı, Ramazan Bayramı'nın ikinci günü olan 1 Ekim'de saat 14.00'de Meclis'teki Atatürk Anıtı'ndaki törenle başlayacak. Törenin ardından ise Meclis Genel Kurulu'nda yeni yasama yılı açılış toplantısı yapılacak. Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın sunuş konuşması ve Cumhurbaşkanı'nın Genel Kurul'a takdimi ile başlayacak olan Genel Kurul'da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de konuşma yapacak. Aynı gün akşam saatlerinde ise Toptan, yeni yasama yılı nedeniyle Meclis'te kokteyl verecek.

İLK GÜNDEM MADDESİ TEZKERE
Geçen yasama yılını AKP hakkındaki kapatma davası ve anayasa tartışmaları ile geçiren Meclis'in 3'ncü yasama yılında ilk gündem maddesini ise süresi 17 Ekim'de dolan ve TSK'ya sınırötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin süresini bir yıl daha uzatmak oluşturacak. Bakanlar Kurulu'nda ele alınan tezkerenin süresinin uzatılması kararı 7 Ekim'de Meclis'e sunulacak. Tezkerenin süresinin uzatılmasına ise DTP dışındaki partiler destek veriyor.

Reklam
Reklam

Meclis'in bir başka gündem maddesi de 17 Ekim'de Meclis'e sunulacak olan 2009 Mali Yılı Bütçesi olacak. Bütçe görüşmeleri nedeniyle yoğun bir maraton yaşanacak.

Yeni yasama yılına damgasını vuracak konular arasında ise Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın önerisi ile gündeme gelen 4 ayrı uzlaşma komisyonu kurulması, anayasa değişikliği tartışmaları ile AB Uyum Yasaları da bulunuyor. Meclis Başkanı'nın anayasa, Meclis İçtüzüğü, AB Uyum Yasaları ile Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu, Siyasi Etik ve Siyasetin Finansmanı konularında 4 ayrı uzlaşma komisyonu kurulması önerisine MHP ve AKP destek vererek üye ismi bildirirken, CHP komisyonların kurulmasına karşı çıkıyor. Komisyonlara üye bildirmeyecek olan CHP önümüzdeki günlerde Toptan'ın önerisine yazılı yanıt vererek karşı çıkmasının gerekçelerini dile getirecek. DTP'nin de 1 Ekim'e kadar komisyonlara üye isimlerini bildirmesi bekleniyor. (ANKA)