ANKARA (ANKA)-Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu pazartesi günü yapacağı toplantıda raporuna son şeklini verecek. Meclis Genel Kurulu'nda ise "ombudsman" seçimi yapılacak.
-OMBUDSMAN SEÇİLİYOR-
Meclis Genel Kurulu'nda 27 Kasım Salı günü Kamu Baş Denetçisi seçimi yapılacak. Ayrıca bu hafta Genel Kurul'un gündeminde Yargılama Sürelerinin Uzunluğu ile Mahkeme Kararlarının Geç veya Kısmen İcra Edilmesi ya da İcra Edilmemesi Nedeniyle Tazminat Ödenmesine Dair Kanun Tasarısı ile Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı bulunuyor.
-SPK TASARISI GENEL KURUL'DA-
Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı, sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması için sermaye piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesini amaçlıyor.
Sermaye piyasası araçları, bu araçların ihracı, ihraççılar, halka arz edenler, sermaye piyasası faaliyetleri, sermaye piyasası kurumları, borsalar ile sermaye piyasası araçlarının işlem gördüğü diğer teşkilatlanmış piyasalar, piyasa işleticileri, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, merkezî takas kuruluşları, merkezî saklama kuruluşları, Merkezî Kayıt Kuruluşu ve Sermaye Piyasası Kurulu bu Kanun hükümlerine tabi olacak. Halka açık olmayan anonim ortaklıkların halka arz edilmeyen pay ihraçları, bu Kanun kapsamı dışında kalacak.
Sermaye piyasası araçlarının halka arz edilebilmesi veya borsada işlem görebilmesi için izahname hazırlanması ve hazırlanan bu izahnamenin Kurulca onaylanması zorunlu olacak.
-HÜKÜMETTEN AİHM ATAĞI-
Yargılama Sürelerinin Uzunluğu ile Mahkeme Kararlarının Geç veya Kısmen İcra Edilmesi ya da İcra Edilmemesi Nedeniyle Tazminat Ödenmesine Dair Kanun Tasarısı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılmış bazı başvuruların tazminat ödenmek suretiyle çözümüne dair esas ve usullerin belirlenmesini amaçlıyor.
Tasarı ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı, mahkeme kararlarının geç veya eksik icra edildiği ya da hiç icra edilmediği, iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılmış başvuruları kapsayacak.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye'nin taraf olduğu ek protokoller kapsamında korunan haklara ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yerleşik içtihatları doğrultusunda Türkiye aleyhine verilen ihlal kararlarının yoğunluğu dikkate alınmak suretiyle, Adalet Bakanlığınca teklif edilecek diğer ihlal alanları bakımından da Bakanlar Kurulu kararıyla bu Kanun hükümleri uygulanabilecek. İdari nitelikteki soruşturmalardan kaynaklanan başvurular hakkında bu Kanun hükümleri uygulanmayacak. Bu Kanun kapsamında yapılacak müracaatlar hakkında karar vermek üzere Bakanlığın merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlarında çalışan hakim ve savcılar arasından Adalet Bakanı tarafından atanacak dört kişi ile Maliye Bakanı tarafından Maliye Bakanlığı personeli arasından atanacak bir kişiden oluşan toplam beş kişilik bir Komisyon kurulacak. Komisyon Başkanı bu üyeler arasından Adalet Bakanı tarafından seçilecek.
Komisyona müracaat,Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru tarihini ve numarasını gösteren resmi kayıt kabul mektubu, başvuru formu ve diğer ilgili bilgi ve belgelerle birlikte, müracaat edenin kimlik bilgilerini içeren imzalı bir dilekçeyle yapılacak.
Komisyon, müracaat hakkında dokuz ay içinde karar vermek zorunda olacak. Ödenmesine karar verilen tazminat, kararın kesinleşmesinden itibaren üç ay içinde Bakanlık tarafından ödenecek. Bu Kanun, 23 Eylül 2012 tarihi itibarıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde kaydedilmiş başvurular hakkında uygulanacak. Tasarının gerekçesinde de, AİHM verilerine göre 2011 yılı sonu itibarıyla, Türkiye aleyhine AİHM önünde toplam derdest başvuru sayısının 15 bin 940 olup, bunlardan yaklaşık 2 bin 500 adedinin uzun yargılama iddiasını içermekte olduğu belirtilerek, "Bu sayının 2012 yılı sonuna kadar 3 bin 500'ü bulabileceği tahmin edilmektedir" denildi.
-DARBE KOMİSYONU RAPORUNA SON ŞEKLİNİ VERİYOR-
Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu pazartesi günü yapacağı toplantıda raporunu gözden geçirecek. Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilen yazılı soruların yanıtlarının komisyona henüz gelmediği ifade edildi.
-KOMİSYONLAR-
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 26 Kasım Pazartesi günü Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kamu Gözetimi,Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Gelir Bütçesi Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarılarının maddeleri görüşülecek.
27 Kasım Salı günü toplanacak olan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği bünyesinde oluşturulan Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Konulu Alt Komisyonu'nda 2013 yılı bütçesinin hazırlanmasında toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme yaklaşımının yeri konusunda Maliye Bakanlığı sunumu ile TBMM 2013 yılı bütçesinin hazırlanmasında toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme yaklaşımının yeri konusunda Genel Sekreterlik sunumu yer alıyor.
-ANADİLDE SAVUNMA ADALET KOMİSYONUNDA-
Salı günü toplanacak olan Adalet Komisyonu'nda, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ele alınacak.
KİT Komisyonu 28 Kasım Çarşamba günü kamu iktisadi teşebbüslerinden, geçen yasama yılında toplantıları ertelenenlerin; 2009 ve 2010 Yılı hesap dönemlerine ait raporlarını görüşmek üzere toplanacak. Komisyonun gündeminde Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (Denetim yılı: 2010) bulunuyor.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu 28 Kasım Salı günü yapacağı toplantıda, asker hakları konusunda genel görüşme adı altında Asker Hakları Sivil İnisiyatifinin sunumu, komisyon uzmanlarının sunumu, Milli Savunma Bakanlığı görevlilerinin sunumu yer alıyor.
28 Kasım Çarşamba günü yapılacak olan Dışişleri Komisyonu'nun gündeminde yer alan tasarılar şöyle:
Türkiye Cumhuriyeti ile Karadağ Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Karadağ Hükümeti Arasında Çalışma, Sosyal Güvenlik ve İstihdam Alanlarında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye Cumhuriyeti ile İtalya Cumhuriyeti Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Fas Krallığı Hükümeti Arasında Karayoluyla Uluslararası Yolcu ve Yük Taşınmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye Cumhuriyeti ile Bulgaristan Cumhuriyetinin Demiryolu Bağlantısı Olan Limanları Arasındaki Uluslararası Demiryolu-Feribot Hattının Organizasyonu ile İlgili Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bilgi ve İletişim Teknolojileri ve E-Devlet Alanında İşbirliği İçin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Eşyanın Sınırlardaki Kontrollerinin Uyumlaştırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşmenin Uluslararası Demiryolu Yük Taşımacılığına İlişkin Sınır Geçiş İşlemlerinin Kolaylaştırılması Başlıklı 9 Numaralı Ekinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, 1978 Protokolü ile Değişik 1973 Tarihli Denizlerin Gemiler Tarafından Kirletilmesinin Önlenmesine Ait Uluslararası Sözleşmenin III ve IV'üncü Eklerine Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı.
-KAMU DENETÇİSİ ADAYLARINDAN 5 KİŞİ SEÇİLİYOR-
Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu'nun Çarşamba günü yapacağı toplantının gündeminde kamu denetçisi adaylarından 5 kişinin seçilmesi yer alıyor.
Sağlık Çalışanlarına Şiddeti Araştırma Komisyonu Perşembe günü yapacağı toplantıda Acil Tıp Uzmanları Derneği acil tıp uzmanlarına yönelik şiddet, bu konudaki istatistikler ve çözüm önerileri konulu bir sunum yapacak. Ayrıca komisyonun çalışmalarını tamamlaması amacıyla 1 aylık ek süre istenmesi hususu değerlendirilecek.
-ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU-
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan 1 numaralı yazım komisyonu çalışmalarına 28 Kasım Çarşamba günü devam edecek.
2 numaraları yazım komisyonu "Yürütme" bölümüne ilişkin önerilerin tüm partilerce tamamlanması halinde 26 Kasım 2012 Pazartesi saat 14.00'te toplanacak.