Meclis'te ilk tartışma

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in, görev süresini tamamlayan 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e teşekkür etmek için gündem dışı konuşma isteğinin kabul edilmemesi Genel Kurul'da tartışma yaşanmasına neden oldu. Genç'in başka bir konu hakkında konuşma talebiyle kürsüye gelerek Başkanlığın tutumunu eleştirmesi ve bu sırada teşekkür konuşmasını da yapması hem oturumu yöneten Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar'ın hem de AKP Grubunun tepkisine yolaçtı. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın Genç'e karşılık verirken yaptığı benzetme, ise kürsüye gelen eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın eleştirisine neden oldu.

Reklam
Reklam

KAMER GENÇ: "BURNUNUZDAN GELİR"

TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar başkanlığında açılan Genel Kurul'da önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan 60. Hükümet listesi okundu.
Daha sonra TBMM Danışma Kurulu'nun, "Hükümet takvimiyle ilgili kararı" okundu.
Bu sırada Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Danışma Kurulu kararı aleyhinde konuşmak için söz istedi. Kürsüye gelen Genç, görevini bitiren 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e teşekkür etmek için gündem dışı konuşma talebinde bulunduğunu, TBMM Başkanvekili Gülpınar'ın içtüzüğe aykırı olarak olumsuz yanıt verdiğini söyledi. Konuşmasını Sezer'in yaptıkları ve Tunceli'nin sorunlarıyla sürdüren Genç'e müdahale eden Gülpınar, "Neyle ilgili söz hakkı aldıysanız onunla ilgili konuşun. Sizi tanımayan bir insan değilim. Nasıl konuştuğunuzu biliyorum. Konuşmanızı keserim" dedi. Genç de Gülpınar'a, "Düğme sizin elinizde, kesin" dedi. Genç'le Gülpınar arasında polemik bir süre daha devam etti.
Sezer'in Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmasından sonra bazı köşe yazarlarının yeni Cumhurbaşkanının kendilerini uçakla yurt dışına götüreceğine dair "iştahlı yazılar" yazdığını belirtererk, "Bu memleketin kaynaklarını israf etmeyin. Burnunuzdan gelir" diye konuştu. Genç, bu sözlerine tepki gösteren AKP milletvekillerine yönelerek, "Bana tahammül edeceksiniz. Ben muhalefetim siz itidarsınız. Madem iktidarsınız, tahammül edeceksiniz" dedi.

Reklam
Reklam

ARINÇ'TAN AKP GRUP BAŞKANVEKİLİNE ELEŞTİRİ

Danışma Kurulu kararı lehine söz alan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise, içtüzükten doğan hakkın kötüye kullanıldığını savundu ve "Anayasa ve içtüzüğü ayaklar altına aldın" diyerek Genç'i eleştirdi. Bozdağ'ın, Genç'e yönelik "Mert-i Kıpti şecaat arz ederken, sirkatin söylermiş (Mert çingene kahramanlığını anlatırken, hırsızlığını söylermiş)" sözleri üzerine Genel Kurul'da tartışma yaşandı. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Gülpınar, Bozdağ'ı uyardı. Daha sonra söz alan Bülent Arınç, Bozdağ'ın Genç'e yönelik, benzetmesini, "Bu sözler aşırıya kaçtı" diyerek eleştirdi.
Arınç, daha sonra Genç'i eleştirmeye başlayarak, "Üzülerek ifade ediyorum, geçen dönem de pek çok hak kötüye kullanıldı" dedi. Muhalefet sıralarından Arınç'a sözle karşılık verilmesi üzerine, "Kendinizi parlamento üstünde göremeyin. Bize de haklarımızı kullanma hakkı verin" diyen Arınç, içtüzüğün kötüye kullanılmasını önleyecek düzenlemeler hazırladığını anlattı.