“meclis’teki Kadın Vekil Sayısı Artırılmalı”

5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin77. yıl dönümüne dair yazılı açıklama yapan Kent...

5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin77. yıl dönümüne dair yazılı açıklama yapan Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Pembegül Selman, Meclis’teki kadın vekil sayısının artırılması gerektiğine dikkat çekti. Selman, bunun yolunun, kota uygulamasından geçtiğini söyledi.

1938 yılında söz konusu hakkın verilişi ile Meclis’e 18 kadın vekilin girdiğini, ancak, bu sayının 2007 yılına kadar sürekli düşüş kaydettiğini ifade eden Selman, “Son yıllarda seçimlerde vekil adayı kadınların desteklemek ve sayısının artırılması için sivil toplum örgütlerin ciddi çalışmaları bulunuyor. 12 Haziran seçimleri öncesi Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KADER), mecliste kadınların daha fazla söz sahibi olması için siyasi liderleri teşvik amacıyla 275 kadın kampanyasını başlatmıştı.Kayseri Kent Konseyi Kadın Meclisi Kadın ve Siyaset çalışma grubu siayasi partileri ziyaret ederek kadın vekil aday sayılarının artırılması konusunda çalışmalar yürütmüştür. Kadınların seçim sürecindeki ve öncesindeki yoğun çalışmaları ve eşitlik mücadelelerinin bir nebze de olsa işe yaradığı söylenebilir. Her ne kadar istenilen oranlara ulaşamasa da AK Parti’den 45, CHP’den 19, MHP’den 3, BDP’den 11, toplam 78 kadın vekil sayısı ile TBMM tarihinin kadınlar açısından en parlak dönemini yaşamaktadır.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Dünya ülkelerinde kadın vekil sayısının, kota uygulaması sayesinde Türkiye’den daha fazla olduğunu kaydeden Selman, kota uygulanmasının sağlanması ve uygulamaya geçirilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti. Selman, “Üstelik kadın adayların seçilebilmelerine olanak sağlayacak aday liste sıralamasında öncelik tanınmalıdır.Seçimlerde de kadın- erkek fırsat eşitliğinin sağlanması son derece önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: