Meclisten kanser alarmı

Meclis'ten kanser alarmı TBMM Kanser Araştırma Komisyonu, Türkiye’de kanser vakalarının dördüncü devrede teşhis edildiğini ancak bunun dünyada birinci evrede olduğunu açıkladı. Komisyon Türklerin yüzde 60’ının şişman olduğunu da vurguladı.

TBMM’de kanser hastalığı için kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Başkanı Kemalettin Aydın, komisyon üyesi milletvekilleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, raporları hakkında bilgi verdi. Aydın, Türkiye’de ikinci ölüm nedeninin kanserden kaynaklandığına işaret ederek, yıllık 150 bin yeni kanser vakası ortaya çıktığını belirtti. Kemalettin Aydın, kanser insidansının (bir hasta grubunda yeni vakalar gösterme oranı) yüz binde 200 civarında olduğunu söyledi. Bu oranın, AB ülkelerinde yüz binde 400, ABD’de ise yüz binde 600 civarında seyrettiğini ifade eden Aydın, “Kanser, 2030’da ülkemizin önemli bir sağlık sorunu haline gelecek. 2,4 milyar euro olan kanser harcamalarının 2030’da 10 milyar euroya ulaşacağı hesaplanmaktadır” dedi. Kemalettin Aydın, kanserin yüzde 5 oranında genetik faktörlerden, yüzde 95 oranında ise çevresel faktörlerden kaynaklandığını ve bu çevresel faktörlerin de çalışmalarla azaltılabileceğini ifade etti.

Reklam
Reklam

"ULUSAL KANSER KURUMU KURULSUN"

Komisyon Başkanı Aydın, “Nüfusun yüzde 60’ının sağlıksız kiloda olduğunu görüyoruz. Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigaradır” dedi. Dünyada kansere birinci evrede tanı konulurken, Türkiye’de dördüncü evrede tanı konulduğunu ve yaşamın devam ettirilmesinin de yüzde 40 oranında gerçekleştiğini ifade eden Aydın, Kanser Erken Tarama ve Teşhis Merkezlerinde (KETEN) tüm işlemlerin ücretsiz olarak yapıldığını söyledi. Bugünün Dünya Kanser Günü olduğunu anımsatan Aydın, çocukların erken yaşlardan itibaren kansere karşı korunması gerektiğini belirtti. Komisyon Başkanı Kemalettin Aydın, Ulusal Kanser Kurumu kurulması konusunda bir kanun teklifinin hazırlanarak TBMM Başkanlığına verilmesini de önerdiklerini söyledi.

İŞTE KANSERDEN KORUNMANIN YOLLARI

  • Sigara içmeyin, içiyorsanız bırakın, obeziteden kaçının,
  • Her gün orta düzeyde fiziksel egzersiz yapın, günlük değişik türlerden sebze ve meyve tüketiminizi artırın,
  • Alkol içmekten sakının, aşırı güneşe maruziyetten kaçının,
  • 35 yaşına kadar her kadın en az bir kez smear aldırmalı, ilk smearden sonra 65 yaşına kadar her 5 yılda bir bunu tekrarlamalı,
  • 50 yaşından sonra her kadın 70 yaşına kadar 2 yılda bir mamografi çektirmeli,
  • 50 yaşından sonra her kadın ve erkek, 70 yaşına değin 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi ile bağırsak kanseri taraması yaptırmalı, tüm sonuçları negatif de olsa her 10 yılda bir de kolonoskopi yaptırmalıdır,
  • Hepatit B virüsüne karşı herkes aşılanmalı.
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: