Medeniyet Üniversitesi’nden hızlı başlangıç

İstanbul’da 98. devlet üniversitesi olarak kurulan İstanbul Medeniyet Üniversitesi, lisans eğitiminde farklı bir modelle 2012-2013 eğitim yılında eğitime başlıyor.

Bir araştırma üniversitesi olarak 2010 yılında kurulan İstanbul Medeniyet Üniversitesi, 2011-2012 eğitim yılında Sosyal Bilimler Enstitüsünde lisansüstü programlara öğrenci almıştı. Üniversite yeni öğretim yılında Edebiyat ve Siyasal Bilgiler Fakülteleri’nin bazı bölümlerinde lisans eğitimine başlayacak.
**MEDENİYET’TEN FARKLI BİR EĞİTİM METODU**
İstanbul Medeniyet Üniversitesi lisans eğitiminde farklı bir eğitim metodu uygulayacak. Öğrenci merkezli eğitimde öğrenciler araştırıcı, sorgulayıcı ve tartışmalı bir ortamda küçük gruplar halinde dersleri işleyecekler. Böylece öğrenciler, mezun olduklarında problem çözen, iletişim kurabilen, çözüm odaklı kişi olarak hayata atılacaklar.
Probleme dayalı öğrenme denilen bu yöntem halen birçok gelişmiş ülkede ilköğretim düzeyinden itibaren uygulanıyor. Daha ziyade Tıp Fakültesinde uygulanan bu yöntemi İstanbul Medeniyet Üniversitesi bütün bölümlerde belli oranda uygulamayı hedefliyor. Öğrencilerini sektörde aranan kişiler olarak donanımlı bir şekilde yetiştirmeyi amaçlayan İstanbul Medeniyet Üniversitesi, öğrencileri ilk yıl zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi alacak.
**REKTÖRDEN ÖĞRENCİLERE ÇAĞRI**
Türkiye’nin en genç üniversitelerinden biri olmasına rağmen gerek eğitim ve öğretim metodları, gerekse öğrencilere sağladığı imkanlar ve lokasyonu ile ön plana çıkan Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur, medeniyetlerin beşiği İstanbul’da kurulan İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin 2012-2013 öğretim yılında edebiyat fakültesinde tarih, felsefe, Türk dili ve edebiyatı, siyasal bilgiler fakültesinde ise iktisat ve uluslararası ilişkiler bölümlerine öğrenci alacağını belirtti.
Prof. Dr. Okur, ‘’Öğretime başlayacak olan bölümlerimizin temel amacı, öğrencilerimize akademik bilginin aktarımı yanında onu elde etme, uygulama ve üretme-geliştirme yetkinlik ve becerisini kazandırmak olacaktır. Akademik kadrolarımız, ulusal ve uluslar arası bilgi birikimine katkı sağlamanın yanı sıra, öğrencilerimize, bu birikimin keşfinde, anlaşılmasında ve kullanılmasında rehberlik edeceklerdir. Uzmanlık ve etkinlik düzeyi yüksek genç nesilleri yetiştirmeyi hedefleyen programların bu gayeyi gerçekleştirme yönündeki çok önemli bir avantajı, kadrolarımızın dış dünya ile entegre olmuş araştırmacı ve girişimci bir anlayışa/yaklaşıma sahip oluşlarıdır’’ dedi.
**YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA AĞIRLIKLI**
Bu doğrultuda öğrencilerin interdisipliner bir eğitim ortamında, sosyal duyarlılığı ve katılımı yüksek, bunun gerektirdiği eğitim ve bilinç altyapısına sahip bireyler olarak, ulusal ve uluslararası ölçekteki kamu, özel kesim ve üçüncü sektör ile her düzeyde işbirliği uygulamaları içinde olacağını söyleyen Rektör Okur, adaylara bilinçli tercih yapmanın önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:
‘’İstanbul Anadolu yakasında, ulaşım ağının merkezinde bulunan Göztepe’de kurulan yeni devlet üniversitesinde yer almanın bir ayrıcalık olacağı vurgu olarak önemli. Türkiye’de lisans eğitimine ağırlık veren mevcut üniversitelerden farklı olarak yüksek lisans ve doktora programları ağırlıklı bir üniversite oluşturularak ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan ve araştırıcı bilim adamı yetiştirmek hedefimizdir.’’
Anahtar Kelimeler: