''Medeniyetler çatışması istemiyoruz''

HARTUM - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz, medeniyetler çatışması istemiyoruz, ama dünyada medeniyetler çatışması isteyenler var. Müslümanları, teröre bulaşan bir dinin mensupları olarak göstermek isteyenler var. Biz bu tuzağın içine düşmemeliyiz, düşmeyeceğiz de..." dedi.

Erdoğan, Sudan'ın başkenti Hartum'da Arap Birliği Zirvesi kapsamında düzenlenen "Medeniyetler Diyaloğu" adlı konferansta yaptığı konuşmada, sivil toplum kuruluşlarının çabalarının küresel barışa çok önemli katkılarda bulunacağını söyledi. Avrupa'da yayımlanan karikürlere değinen Erdoğan, karikatürlerin ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesinin mümkün olmadığını belirtti. 'İslami terör' ifadesini de eleştiren Erdoğan, İslam ile terörü birarada anmanın yanlış olduğunu İslam'ın barış dini olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

İster Müslüman ister Hıristiyan olsun, el ele verilerek bu sorunun çözülmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, Hıristiyan, Musevi, Budistlerin içinden bir terörist çıkmasıyla o dinin genelini suçlamaya kimsenin hakkı olmadığını dile getirdi. Erdoğan, istihbarat alanında da bilginin paylaşılması gerektiğini söyledi.

Demokrasi, hoşgörü gibi kavramların "Batılı" kavramlar olarak takdim edildiğini belirten Erdoğan, "Bu değerler evrenseldir. Hiçbir uygarlığın tekelinde değildir. Aksine, insanların ortak bilincidir, kolektif aklının bir sonucudur" dedi.

Tüm toplumların özeleştiri yapması gerektiğini kaydeden Erdoğan, bu konuda uygulamanın önemli olduğunu söyledi. Medeniyetler arasında diyalog için Türkiye'nin AB'ye katılımının önem arz ettiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin birleştirici kimliğini ön plana çıkartmamız lazım. Türkiye'nin kimliği doğal bir misyon yüklüyor" dedi.