Medıcal Park’ta Prp Yöntemi

Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rabia Cerrah Karanfil, Platelet Rich...

Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rabia Cerrah Karanfil, Platelet Rich Plazma (PRP) trombositten zengin plazma tedavisi hakkında bilgi verdi.

Uzm. Dr. Karanfil," PRP, kişinin kendi kanından iyileştirici özelliği olan hücrelerin ayrılarak eklem içine verilmesi olarak özetleyebileceğimiz yeni bir tedavi yöntemidir. PRP yöntemi sayesinde omuz, diz, ayak bileği, el bileği, dirsek tendonlarının hastalıklarında lokal uygulamalarla o bölgedeki hasarlı alanın iyileşmesini hızlandırır. PRP kireçlenme tedavisinde, özellikle de diz kireçlenmesinde giderek artan bir sıklıkta kullanılmaktadır. PRP yöntemi ile elde edilen trombositlerden salınan iyileştirici faktörler kıkırdak tamirinde rol oynayarak etkili olmaktadır. Plazmada, normal plazmaya göre daha fazla büyüme faktörü salınır ve böylece normal yara iyileşmesine göre daha fazla sayıda kök hücre buraya gelir. Kök hücre tedavileri sadece kireçlenmelerde değil aynı zamanda kozmetik alanda saç dökülme tedavilerinde cilt yenileme gençleştirme tedavilerinde son dönemlerde en güncel tedavi yöntemleridir"dedi.

Reklam
Reklam

Kişinin kendisinden bir miktar kan alınarak trombositlerinin ayrıldığını ve konsantre hale getirildiğini hatırlatan Uzm. Dr. Rabia Cerrah Karanfil, “Uygulama klinikte yapılır. Hiçbir yan etkisi yoktur ve her yaş gurubuna uygulanabilir. Uygulama öncesi hazırlık 30 dakikadan daha az sürer. Yaklaşık 10 dakika santrifüj yapıldıktan sonra kırmızı kan hücreleri ile plazma ve trombositler birbirlerinden ayrılırlar. Elde edilen PRP eklem veya doku içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Bazı hastalıklarda birden fazla enjeksiyon yapmak gerekebilir.”diye konuştu.

PRP uygulanmasının geniş kıkırdak kayıplarının iyileşme hızını arttırdığını ileri süren Dr. Karanfil, oluşan iyileşme dokusunun kalitesinin arttığını hayvan deneyleri ile gösterildiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: