"Medrese Geleneği Ve Modernleşme Sürecinde Medreseler"sempozyumu

Araştırmacı-Yazar Müfit Yüksel, "Bugün maalesef dini ilimler ve alanı açıkçası yerlerde sürünüyor. Bunun tekrar ayağa kalkması için sağlıklı din alimlerinin

Araştırmacı-Yazar Müfit Yüksel, "Bugün maalesef dini ilimler ve alanı açıkçası yerlerde sürünüyor. Bunun tekrar ayağa kalkması için sağlıklı din alimlerinin yetiştirilmesi lazım" dedi.

Muş Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nce düzenlenen "Medrese Geleneği ve Modernleşme Sürecinde Medreseler" sempozyumu, yurt içi ve yurt dışından katılan çok sayıda akademisyenin sunumlarıyla devam ediyor.

Sempozyumun ikinci gününde sunum yapan araştırmacı-yazar Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, medreselerin dini eğitim açısından ülkede yaklaşık 90 yıllık bir boşluğu doldurduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Medreselerin yasaklanması nedeniyle din adamı ve söz sahibi insanların yetiştirileceği müesseselerin kalmadığını savunan Yüksel, yasağa rağmen gizli de olsa faaliyetlerini yürüten bazı medreselerin varlığına dikkati çekti.

Batı bölgelerindeki medreselerin 1940'lı ve 1950'li yıllara kadar varlığını sürdürdüğünü ifade eden Yüksel, şunları kaydetti:

"O medreselerin hocaları vefat edince yerlerine geçecek kimse kalmadı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise bazı medreseler yaşamını sürdürmeye devam etti. Bölgenin insanı, Nizamiye medreselerinden bu yana inatla bu medreselere olan güvenini ve inancını sürdürdü. Hatta medreseliler bile umutlarını yitirmişti. Başka taraflara yönelmişlerdi ama halk umudunu yitirmediği için yaklaşık 60 medrese ayakta kalarak günümüze kadar gelebildi" diye konuştu.

"Ayakta kalan medreselerin üzerine yeni bir şey inşa edilebilir mi-" konusunu gündeme getirmediklerini anlatan Yüksek, Bediüzzaman Said Nursi'nin 1910'lu yıllardaki yaklaşımına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Yüksel, Bediüzzaman'ın çok dar alana hapsolan Osmanlı medreseleri ile İstanbul'da yeni açılan modern mekteplerin,pozitivizmin aşırı etkisiyle dinden ve imandan uzak nesillerin yetişmesine sebebiyet verdiğini görünce yeni bir yapı inşa etmek istediğini anımsatarak, Bediüzzaman'ın bu inşayı, bu bölgede yapmak istediğine dikkati çekti.

Bugünün şartlarında var olan medrese geleneğini geliştirmenin tartışılması gerektiğini anlatan Yüksel, "Bugün maalesef dini ilimler ve alanı açıkçası yerlerde sürünüyor. Bunun tekrar ayağa kalkması için sağlıklı din alimlerinin yetiştirilmesi lazım. Bölge bu konuda öncülük yapabilir. Medreselerde bunun kıvılcımı olacak" ifadelerini kullandı.

-Prof. Dr. Kurt-

Malezya Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Kurt ise kendisinin medrese kökenli olduğunu, icazet aldıktan sonra Mısır'daki El-Ezher Üniversitesi'ndeki eğitiminden sonra Malezya'da çalışmaya başladığını söyledi.

Malezya'daki medreselerin devlet tarafından tanındığını ifade eden Kurt, devlet tarafından desteklendikleri için de ciddi bir ilginin olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Malezya'daki din adamlarının kendine has gelir kaynakları olduğu için devletin etkisinde olmadığını anlatan Kurt, din adamının özgür olmasının, öğretmek istediği ilimleri daha rahat anlatmasına imkan tanıdığını dile getirdi.

-"Medreseler resmi statüye kavuşturulmalı"-

Van'da bir medresede müderrislik yapan Raşit Dündar da medreselerin, Hz. Muhammed'in kurduğu Dar'ül-Erkam'ın bir uzantısı olduğunu anımsatarak, Nizam'ül-mülk döneminde medreselerin kurulmasıyla gerçek manada İslam'ın anlatıldığını kaydetti.

İlahiyat fakülteleri ile medreseler arasında köprü kurulması durumunda eksik olan şeylerin giderilmiş olacağını anlatan Dündar, medreselerde şu anda 4-5 ilim alanında dersler verildiğini ifade etti.

Medreselerin resmi statüye kavuşturulması gerektiğini savunan Dündar, medreselerin resmi statüleri olmayınca mezun olan talebelerinin de kariyer sahibi olamadığını bildirdi.

Muhabir: Özkan Ergün

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: