Medya Derneklerinden 'sosyal Ağlarda Fotomontajlı Provokasyona' Tepki

29 Ekim kutlamalarında bir polisin küçük bir çocuğu jopla kovalarken gösteren fotoğrafın fotomontaj olduğu ortaya...

29 Ekim kutlamalarında bir polisin küçük bir çocuğu jopla kovalarken gösteren fotoğrafın fotomontaj olduğu ortaya çıktı. Bu olayın ardından medya dernekleri, internet kullanıcılarına facebook ve twitter gibi alanlarda elden ele dolaşan her veriye itibar etmemeleri uyarısında bulundu. Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergürel, sosyal medyada doğru ile yanlışın ayırt edilemediğinden yakınarak, “Kullanıcılar, foto ya da yorum ya da habere bakıp onu kim yapmış, kim kullanmış incelemeli, ayrı kaynaklardan teyit ettirmeli.” dedi. Hileli fotoğrafı etik dışı bulan İnternet Medyası Federasyonu (İMF) ve Tüm İnternet Medyası Derneği (TİMED) Başkanı Talat Atilla da sosyal medyada dolaşan her habere tamamen doğruymuş gibi itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

29 Ekim kutlamalarını Ankara’da meydana gelen olaylar gölgeledi. Polis, Ulus Meydanı'nda toplanan ve uyarılara rağmen dağılmayan gruba müdahale etti. Olayların ardından sosyal medyaya bir fotoğraf atıldı. Fotoğrafta, çevik kuvvet polisi elinde bayrak bulunan küçük bir çocuğu jopla kovalarken görülüyor. Facebook ve twitter gibi ortamlarda binlerce birey, bu fotoğrafı paylaşarak iktidara ve polise hakaret etti. Paylaşım rekoru kıran bu karenin çok geçmeden fotomontaj olduğu belirlendi. Montajda dün Ankara’da vuku bulan olay ile ilgisi olmayan iki farklı resim karesinin kullanıldığı tespit edildi. Her iki fotoğrafın da başka ülkelerde çekildiği ortaya çıktı. İlk fotoğrafta bir polis eylemcinin peşinden koşarken görülüyor. İkinci fotoğrafta da bir çocuğun boğa maketi ile kovalandığı an yer alıyor. Provokatif resmin, bu iki fotoğrafın birleştirilip çocuğun eline de Türk bayrağı yerleştirilmesiyle oluştuğu anlaşılıyor.

Fotomontajlı projokasyona tepki gösteren Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergürel, sosyal medyada doğru ile yanlışın ayırt edilmeden tüketildiğinden dert yandı. İnternet kullanıcılarını duyarlı olmaya davet eden Ergürel, “Bu montaj olayı sosyal medyanın handikapıdır, fakat buna yasaklarla çare üretilemez.” ifadesini kullandı. Sosyal medyanın iyi yanları kadar kötü yanlarının da olduğunu anlatan Ergürel, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“Bir haber, editör ve yazı işleri müdürü tarafından denetlenir. Muhabire haberin kaynağı ve doğruluğu sorulur. Yani medya kurumları ya da gazeteler, haberleri süzgeçten geçirir. Biz de buradan yola koyulmalı internet kullanıcıları olarak ayrı kaynaklardan haber, yorum ve fotoğrafları teyit ettirmeliyiz. Sosyal medya, herkese açık. Bunu toplumun her kademesi kullanıyor, provokatör gruplar da kullanıyor. Onun için duyarlı ve dikkatli olmakta fayda var.”

İMF ve TİMED Başkanı Talat Atilla ise web ortamında yayınlanan ve hakaretlere konu olan fotoğrafı etik dışı olarak değerlendirdi. Bu girişimin toplumsal bilinci yönlendirmeyi amaçladığını belirten Atilla, foto montajın medya ve internet etiği adına yanlış olduğunu vurguladı. Atilla, internet kullanılcılarına, sanal ortamda dolaşan her iddiaya, bilgiye doğrudan itibar etmemelerini tavsiye ederek, haber ve fotoğrafların mutlaka süzgeçten geçirmeye çağırdı. Yalan-yanlış verilere karşı kullanıcıların mutlaka bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Atilla, “Sosyal medyanın kültürel yapıyı, özü kirletme aracı değil bilgi toplumunun gereklilği olduğu vurgulanmalı.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: