'Medya okur yazarlığı ebeveynleri de kapsayacak, çocuğun istismarı önlenecek'

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Medyalog Platformu ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) işbirliğiyle düzenlenen ‘Medya ve Çocuk'...

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Medyalog Platformu ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) işbirliğiyle düzenlenen ‘Medya ve Çocuk' konulu bir çalıştayın sonuç bildirgesi yayınlandı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, İÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Eraslan Yayınoğlu, gazeteciler İpek Çalışlar, Yalvaç Ural ile Çocuk Koordinatörü Can Uysal ve öğrencilerin katıldığı çalıştayda çocukların korunmasına yönelik kararlar alındı.

RTÜK Başkanı Davut Dursun'un, yeni düzenleme ile televizyonlarda yayınlanan çizgi filmlerin yüzde 20'sinin Türk yapımı olması şartının getirildiğini hatırlattığı çalıştayın sonuç bildirgesinde şu maddeler yer aldı:

Reklam
Reklam

— Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin dikkate alınarak, konunun taraflarının (ebeveynler, reklamcılar, yayıncılar ve sivil toplum kuruluşları) kendi iç denetimlerini yapmaları.

— Medyanın çocuğu sosyalleştirici işlevinden yola çıkılarak, cinsiyetçi, ırkçı, dilsel ve dinsel farklılıklara yönelik söylem ve ötekileştirmenin ortadan kaldırılması.

Türkiye’deki çocuk yapımlarının içeriğinin zenginleştirilmesi.

— Medya okur- yazarlığı dersinin bu konuda yetkin uzman eğitimciler tarafından verilmesi,
Ailelere yönelik medya okur- yazarlığı eğitimi verilerek, ebeveyn ve çocukların bir arada seyredecekleri yapımların artırılması. Bu konuda TRT'nin öncü bir misyon üstlenmesi.

— Kitle iletişim araçlarında, çocuklara yönelik programlarda dil engellerini ortadan kaldırmaya yönelik bir yayıncılık yapılması.

Çocukları görmezden gelen, mağdur durumda gösteren ve onları olumsuz yönlendiren medya içeriklerinin kurgulanma ve yayınlanma biçimlerinde (dil-görsel) çocukların fiziksel-zihinsel ve ruhsal sağlıklarının göz önünde bulundurulması.

Reklam
Reklam

— Çocukları istismar eden medya içerikleriyle ilgili caydırıcı ve etkili yasal yaptırımların artırılması ve uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi.

— Çocukların sağlıklı bireysel gelişimini engellemeyen (güçsüzleştirmeyen, yabancılaştırmayan, korku yaratmayan vs.) medya içeriklerinin hazırlanması, çocuk programları içeriklerinin hazırlanmasında, evrensel insani değerler ve farklı kültürlerle karşılaşmazdan önce kendi kültür dünyamızın içerik ve renkliliğinin verilmesi.

— Çocuklara yönelik medya içeriklerinde bilimi ve sanatı öncüleyen yayınların teşvik edilmesi.

— Yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde ticari yayın kuruluşlarını cesaretlendirmek için finansal ve diğer yollarla kamusal desteğin geliştirilmesi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: