Mehmet Görmez, Ayasofya Müzesi’nde “hüsn-i Hat” Sergisini Açtı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez,“Bugün üzülerek belirteyim; İslam dünyasında zaruri ihtiyaçlarımızı gidermek konusunda...

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez,“Bugün üzülerek belirteyim; İslam dünyasında zaruri ihtiyaçlarımızı gidermek konusunda hala sıkıntılar yaşadığımız için sanat ve estetiği ihmal ediyoruz. Halb ki sanat ve estetik ihmal edilirse ruhun güzelliklerin kainata yansıması mümkün değildir” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ayasofya Müzesi’nde “Hüsn-i Hat” sergisinin açılış törenine katıldı. Törene Görmez’in yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ile davetliler katıldı.

Reklam
Reklam

Açılış töreninde bir konuşma yapan Görmez, “Her yıl beşinci bir mevsim gibi yüreklerimize bir rahmet muştusunu getiren, vatan sathını bir gül kokusuna dönüştüren Kutlu Doğum Haftası içerisindeyiz. Kutlu doğum haftasının milletimize, İslam âlemine ve bütün insanlığa mutluluk getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Bu sene üzerinde duracağımız konu Hz. Peygamber ve insan onuru. Dileğim odur ki yeryüzünde onuru zedelenen, onuru encide edilen, onuru ayaklar altına alınan hiçbir insan kalmasın” dedi.

Görmez, “Uzun süredir müminlerin, Müslümanların tekbir ve salavat seslerine hasret kalan Ayasofya hilyeyi şerifle tanıştı. Çok güzel bir hilyeyi saadet sergisi burada sergilendi. Ve gerçekten bütün dünyada Ayasofya’yı ziyarete gelen yerli yabancı bütün turistlerin ziyaretçilerin ilgi odağına dönüştü. Öyle ki bir süre sonra lütfen bu devam edilsin denildi. Daha önce ilan edilen süreye ek süreler verilerek iki kere uzatıldı. Bu sene ise içinde Osmanlı sultanlarının kendi hatları da dahil olmak üzere muhtelif koleksiyonlardan önemli eserlerin sergilendiği bir hüsnü hat sergisini sizlere, aziz İstanbullara açmaktan onur duyduğumuzu ifade etmek iterim” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Hat sanatının bir yazıdan öte aynı zamanda mesaj içerdiğine dikkat çeken Görmez, “Kura’n- i Kerim Mekke de nazil oldu, Kahire’de okundu ama İstanbul’da yazıldı. Hafız Osmanların yazdığı Kuranlar bütün dünyada, bütün sanatseverlerin en çok aradığı, ilgi odağında yer alan Mushaflar olmuştur. İslam mimarisinde mimarımız hat sanatı ile buluşunca her taş okumaya başlamıştır. Her taş bir ayete dönüşmüştür. Bu sebeple özelikle bu etkinliklere çok önem veriyoruz. Çünkü Müslümanların estetik duygusunun kaybolması kabul edilir bir şey değildir. Bu sebeple ünlü ressam Picasso güzel istiflenmiş bir hat sanatını görünce gerçek resim budur demekten kendini alamamıştır. Ayrıca hat sanatı sadece bir şekilden ve yazıdan ibaret değil, her bir hat sanatı aynı zamanda bir mesaj içerir” dedi.

Görmez, “Benim şuanda konuştuğum yerde az önce ifade edildi. Ben önce sevgili peygamberimizin cennet ehlinin iki genci diye tavsif ettiği Hasan ve Hüseyin’i karşımda görüyorum. Sağımda Ali, solumda Osman, Ali ile Osman’ı, Hasan ile Hüseyin’i Ebubekir ile Ömer’i camilerde birleştirmek ayrıca başlı başına bütün İslam dünyasına bugün mezhep ve meşrep kavgası içerisine giren bütün İslam dünyasına büyük bir mesaj olmuştur” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Görmez, “Hat sanatının seçkin örnekleri aynı zamanda Kurandan ve Hz peygamberin hadislerinden çok önemli mesajlar taşır. Eğer Anadolu topraklarını baştan sona gezerseniz, bir uçundan diğer ucuna gezerseniz, vardığınızda adeta Kuran hafızı olursunuz. Sadece mezar taşlarını bir kabristanı ziyaret ettiğinizde aynı şekilde Kurandan ve hadis deryasından en büyük nasibinizi almış olarak orayı terk etmiş olursunuz.”

Görmez sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün üzülerek belirteyim; İslam dünyasında zaruri ihtiyaçlarımızı gidermek konusunda hala sıkıntılar yaşadığımız için sanat ve estetiği ihmal ediyoruz. Halbuki sanat ve estetik ihmal edilirse ruhun güzelliklerin kainata yansıması mümkün değildir.

Başkan Görmez yaptığı açıklamanın ardından Vali Mutlu ve sergiye katılan ve emeği geçen isimlerle birlikte kurdeleyi kesti. Görmez ve Mutlu daha sonra tek tek sergiyi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Sergi, Vakıf Hat Sanatları Müzesi, Süleymaniye Kütüphanesi, İstanbul Şehir Müzesi, Topkapı Sarayı, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi ve özel koleksiyonlardan seçilen nadide eserlerden oluşuyor. “Hattın Sultanları” olarak tanımlanan koleksiyon ilk kez bir arada sanatseverlerle buluşuyor.

Reklam
Reklam

İslam Kültür ve Sanat Platformu’nun katkılarıyla gerçekleşen sergi 12 Nisan-23 Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul Ayasofya Müzesi’nde gezilebilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz