Mehmetçiğin harekat planı hazır

ANKARA (İHA) - Güvenlik birimleri yetkilileri, Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak'a muhtemel harekatı ve Kuzey Irak'taki Kürt grupların sözde devlet girişimlerine ilişkin
olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin her türlü ihtimal hesaplarını göz önünde bulundurduğunu ve harekat planlarının hazır olduğunu bildirdiler.

İhlas Haber Ajansı'nın konuyla ilgili sorularını cevaplandıran yetkililer, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin her türlü ihtimale karşı harekat planlarını hazırladığını ve birliklerini en üst hazırlık düzeyinde tuttuğunu söylediler. Kürt gruplar olarak nitelenen Barzani ve Talabani'nin toplam 60 bin kuvveti bulunduğunu, bunların elinde havan, uçaksavar ve küçük çaplı top gibi mürettebatla kullanılan silahlar ile hafif silahlar olduğunu, bu silahların da pek çoğunun 'eski nesil' ve arızalı bulunduğunu kaydeden yetkililer, "Kürt gruplar düzenli bir harp yapacak eğitim seviyesinde değiller. Afganistan'daki Raşit Dostum'un birlikleri kadar dahi bir eğitime-düzene sahip değiller" dediler.

Reklam
Reklam

BARZANİ'NİN AÇIKLAMALARI Kuzey Irak'ta Kürt grup lideri Mesut Barzani'nin El Cezire Televizyonu'na yaptığı açıklamaları 'komik' olarak niteleyen güvenlik yetkilileri, "Barzani ciddiye alınacak olursa TSK'nın birkaç saatini ayırması ile bir daha konuşamaz duruma gelir" diyerek bu gibi hususların siyasi güç gösterisi çabası olduğunu ve Türk Ordusu'na karşı söz söylenirken belli kriterlerin göz önünde bulundurularak sarf edilmesi gerektiğini belirtiler.

Irak'ın Türkiye tarafından gelecek herhangi bir tehdide karşı iki kolordusunu ayırmış durumda olduğunu ifade eden güvenlik görevlileri, Kürt grupların kendi kendilerine Kerkük'ü başkent gibi göstermelerinin, oraya herhangi bir müdahalede bulunup Kerkük'e başkent statüsü kazandırmalarının mümkün olmadığını ifade ettiler. Kerkük'te nüfusun yarısının Türkmen olduğunu, bunun yanı sıra Irak'ın Kerkük bölgesinde güçlü birlikler bulundurduğuna dikkat çeken güvenlik yetkilileri, "Kürt grupların Irak'ın düzenli ordusuna karşı koymaları mümkün değildir" şeklinde görüş belirterek, medyaya yansıyan 'Kerkük Kürt Devletinin Başkenti' gibi görüşlerin ciddiyetle bağdaşamayacağını kaydederken, Kerkük ve Musul'daki Irak birliklerinin ABD ordusu tarafından saf dışı edilmeden Kürt grupların buraya müdahale edemeyeceğini söylediler.

Reklam
Reklam

"TSK ÜÇ ŞEKİLDE MÜDAHALE EDEBİLİR" Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bölgede müdahil olabilmesi için çeşitli şartların oluşması gerektiğini ifade eden güvenlik birimi yetkilileri, bu şartlar oluşmadan herhangi bir Türk müdahalesinin Türkiye'nin menfaatlerine uygun olmayacağını belirttiler.

Türkiye'nin müdahale etmesi için öncelikle 'Oluşacak bir boşlukta Kürt Devleti ilanı' veya ABD'nin muhtemel harekatı sonrasında 'oluşabilecek boşluk ortamından yararlanacak Kürt grupların Kerkük ve Musul'u ele geçirme girişimi' durumunda ve ABD harekatı sırasında sınırlara mülteci akını olması hallerinde Türkiye'nin Türk Silahlı Kuvvetleri aracılığıyla duruma müdahale ederek bunlara izin vermeyeceğini kesin bir dille ifade ettiler.
Türkiye'nin ABD'ye belli şartlarda destek verebileceğini kaydeden güvenlik yetkilileri, bunun 'Türkiye'nin üslerini kullandırmak yoluyla' olabileceği gibi 'Türkiye'nin TSK aracılığıyla Irak sınırına yığınak yaparak, Irak'a bölge için ayırdığı kolordularını yerlerinde sabit tutmak' suretiyle destek verebileceğini belirttiler.

Reklam
Reklam

"PKK'NIN İNTİHAR KOMANDOLARINA KARŞI DUYARLIYIZ" Muhtemel bir ABD harekatı sırasında meydana gelebilecek karışıklıktan yararlanmak ve Türkiye'nin iç kesimlerinde karışıklık çıkarmak niyetinde olan PKK'nın her türlü hareketinin takip edildiğini kaydeden güvenlik birimi yetkilileri, "Harekat sırasında PKK'nın yetiştirdiği 150 civarında intihar komandosunun Türkiye'nin iç kesimlerine geçerek saldırılarda bulunma ihtimalini göz önünde bulunduruyor ve bu hususu titiz biçimde takip ediyoruz" dediler.
ABD'nin Afganistan'da düzenli olmayan, ellerinde hiçbir teknoloji bulunmayan bir grupla karşılaştığına dikkat çeken güvenlik birimi yetkilileri, Irak'ta durumun Afganistan'a benzemeyeceğine dikkat çektiler. Irak'ta Saddam Hüseyin'in ordusunun savaş tecrübesi olduğunu, birliklerini sürekli teyakkuz halinde tuttuğunu, ellerindeki teknolojisi eski silahlarla da olsa eğitimli askerler bulundurduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğini belirttiler. Yetkililer, burada gözardı edilmemesi gereken bir husus daha bulunduğunu ve Irak güçlerinin de bunu gözden kaçırmaması gerektiğini kaydederken, "ABD Irak'a bir harekat yapacak olursa öncelikle havadan her türlü tehlike olabilecek unsuru bulunduğu yerde imha etmeden kara harekatına girişmez" diyerek düzenli ordu bulunmasına karşın havadan gelebilecek baskınlara da Irak'ın karşı koymasının mümkün olmadığının altını çizdiler.

Reklam
Reklam

IRAK'IN FÜZELERİ
Irak'ın Türkiye için önemli bir tehdit olamayacağının da altını çizen yetkililer, kamuoyunda Irak'ın füze atacağı, füzelerin Ankara'ya kadar ulaştığı yönündeki iddialara da gülümseyerek cevaplarken, "Irak'ın elinde eski Sovyetler döneminden kalma, yani eski teknoloji ürünü bulunmaktadır. Gerek menzil, gerekse hedef isabeti olarak bunların verimli olması, istenilen sonuca ulaşması mümkün değildir. Yani bazı kesimler tarafından bilerek veya bilmeyerek kamuoyunda dile getirilen füzeler tehlike oluşturmaz" dediler.

GÖÇE KARŞI TEDBİR Irak'a yapılması muhtemel bir ABD harekatı sırasında geçmişte olduğu gibi bir göç beklemediklerini ifade eden güvenlik birimi yetkilileri, bunun sebebini de 'Saddam geçen seferki gibi Kürt gruplar için kuvvet ayırma kabiliyetine sahip olmadiığı' şeklinde açıkladılar.
Harekatın zamanlaması ile ilgili şu anda net bir tarih vermenin mümkün olmadığını belirten güvenlik birimi yetkilileri, Amerika Birleşik Devletleri'nin Saddam'ın hareketlerini, biyolojik- nükleer silahlar nedeniyle BM görevlilerine giriş izni vermesi girişimlerini de samimi bulunmadığını ve Saddam ne yaparsa yapsın ABD'nin harekatta kararlı olduğu izlenimi verdiğini belirttiler.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE'NİN HASSASİYETLERİ Türkiye'nin Silahlı Kuvvetler olarak her türlü ihtimal hesaplarını yaptığını ve meydana gelebilecek gelişmelere karşı planlarının hazır olduğunu tekrarlayan güvenlik birimi yetkilileri, Türkiye'nin üç konuda hassasiyeti bulunduğunu ifade ettiler. Bu hassasiyetlerin sınır ihlali olması, Kürt devleti kurulduğunun resmi ilanı, Kerkük-Musul ve Türkmenlere karşı bir müdahale olması şeklinde üç başlık altında toplayan yetkililer, Kürt devleti kurulması gibi bir olay bulunmadığının da altını çizdiler. Kamuoyunda Kürt devleti olarak lanse edilen hareketin yıllardan beri var olan bir hareket olduğunu vurgulayan yetkililer, şayet bölgede bir Kürt devleti kurulacak ise buna oradaki Kürt'ler değil ABD'nin karar vereceğine dikkat çektiler. Edinilen bilgilere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'la ilgili her türlü kararı, zamanında ve başarı ile uygulayabilmek için bütün hazırlıklarını yapıyor.