"Mehmetoğulları 1. Sülale Buluşması"

Sakarya, Bolu, Düzce ve İstanbul'da yaşayan Mehmetoğulları sülalesinin 550 ferdi, Hendek ilçesinde düzenlenen piknikte bir araya geldi.

Sakarya, Bolu, Düzce ve İstanbul'da yaşayan Mehmetoğulları sülalesinin 550 ferdi, Hendek ilçesinde düzenlenen piknikte bir araya geldi.

Selman Dede Mesire Alanı'nda düzenlenen etkinliğe katılan "Çavuşoğlu" ve "Coşkun" soyadlarını taşıyan Mehmetoğulları sülalesinin fertleri, birbirleriyle hasret giderdi.

Organizasyonu düzenleyen sülalenin fertlerinden Hasan Coşkun, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şalpazarı'ndan 120 yıl önce Sakarya'ya göç eden Osmanoğlu Hüseyin'in torun sayısının 6 bine ulaştığını söyledi.

Reklam
Reklam

20 yıl süren çalışmayla Mehmetoğulları sülalesinden ulaştıkları her aileyi kayıt altına aldıklarını belirten Coşkun, "Sülalenin şeceresini çıkardık. Araştırmalarımıza göre 120 yıl öncesine ulaşabildik. Aradan geçen 120 yılda akrabalık bağlarının zayıfladığını ve nesillerin birbirinden kopmaya başladığını gördük. Düzenlediğimiz sülale buluşmasıyla akrabalık bağlarını yeniden güçlendirmeye çalışıyoruz. Araştırmalarımıza göre başka illerde de yaşayan akrabalarımız var. Onlara da en kısa zamanda ulaşmaya çalışacağız. İlk defa bu yıl düzenlediğimiz sülale bulaşmasını her yıl düzenlemeyi planlıyoruz" dedi.

Coşkun, 1865 yılında doğan Osmanoğlu Hüseyin'in askerlik görevini İstanbul'da tamamlayarak, memleketi Şalpazarı'na döndüğünü ifade ederek, memleketinde hayat şartlarının kötüleşeceği düşüncesiyle büyük dedesinin yeni yer arayışlarına girdiğini söyledi.

Kocaali ilçesinde büyük dedesinin tarım ve hayvancılık için verimli bir arazi bulduğunu anlatan Coşkun, "Bulduğu araziye araçtan barınak yapar ve mısır ekerek Şalpazarı'na döner. Ailesini de günlerini Kocaali'de geçirmeleri için ikna eder. Yüzlerce yıldır atalarının yaşadığı Şalpazarı'nda sadece evli olan kız kardeşi ile iki çocuğu kalır. Sahip oldukları her şeyi bırakarak anne, baba ve 6 kardeşiyle 3 ay sürecek göç hazırlıklarına başlanır. Yola çıkılır ve 3 ay sonra Kocaali'ye ulaşıldığında mısır büyümüş ve yenecek hale gelmiştir.

Reklam
Reklam

Burada Mehmetoğulları ailesi için yeni bir hayat başlar. Oğuz Türklerinin Çepni boyundan olan Mehmetoğulları sülalesi Soyadı Kanunu ile önce Çavuşoğlu, sonra da Coşkun adını alır. Aynı sülaleden oluşan Coşkun ve Çavuşoğlu aileleri 120 yıl içinde 2 bin aile ve 6 bin nüfusa ulaşır. Ailenin büyümesiyle Mehmetoğulları sülalesi Düzce, Bolu, Karasu, Kurudere, Tepetarla ve İstanbul'a kadar olan bir alanda sürdürmektedir."

Muhabir: Uğur Subaşı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: