Mekanik klavyeler, bilgisayarlar için kullanılan ilk klavyelerden biri olarak bilinir. Bu klavyeler, 1980'lerin sonlarından itibaren yerini yeni nesil silikon tabanlı, daha basit kullanım olanağı sağlayan membran klavyelere bırakmıştır. 2000’li yıllarda ise mekanik klavyelerin tekrar popüler olmasıyla birlikte şirketler yeniden mekanik klavyeler üretmeye başlamıştır. Gün geçtikçe popülerlik kazanan mekanik klavyeler, çeşitli tasarımları, renkli ışıklandırmaları ve dayanıklılık gibi birçok faktör sayesinde özellikle gamer’ların göz bebeği hâline gelmiştir. Ancak bu klavye hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen kişiler "mekanik klavyenin farkı nedir" sorusunun yanıtını aramaktadır.
1980’li yıllarda kullanılan mekanik klavyeler, piyasada yaygın olarak kullanılan ilk klavye türlerinden biridir. Tuşların birbirinden ayrı olmasıyla daktiloya benzer bir çalışma şekline sahiptir. Her tuşun kendine ait bir mekanik anahtarı bulunur. Bu mekanik anahtara switch adı verilir. Metal bir yaydan meydana gelen switch'lerin ayrı şekillerde konumlandırılması, bilgisayar oyuncularının sevdiği bir özelliktir. Kullanım keyfinin yanı sıra kullanım ömrü de oldukça uzundur.
Mekanik klavyeleri diğerlerinden ayıran büyük farklardan biri de kullanım esnasında çıkardığı sestir. Bu yüksek ses, bu özelliği tercih eden kitle tarafından oldukça sevilir. Son dönemde üretilen kablosuz mekanik klavyeler ise kullanım kolaylığı bakımından eski mekanik klavyelere göre daha fazla tercih edilen bir üründür. Bu noktada membran klavye nedir sorusunu ön plana çıkar. Membran klavye günümüzde kullanılan standart klavyelerdir.
Yarı mekanik klavye olarak bilinen mekanik hisli klavye, bir bakıma membran yani normal klavyedir. Sessiz kullanımı ve düşük fiyatlı olmasıyla bilinen membran klavyelerde tuşlar ortak bir panelde hizalanır. Mekanik klavyelerde ise her tuş için ayrı bir switch bulunur. Mekanik hisli klavyelerde ise switch benzeri bir araç sayesinde tuş sesi meydana gelir.
En çok sorulan sorulardan biri olan mekanik klavyenin ne farkı var sorusu gündemdedir. Normal klavye ve mekanik klavye arasındaki farklardan ilki ağırlık oranıdır. Switch mekanizması yüzünden mekanik klavyeler normallere göre daha ağır üretilmektedir. Mekanik klavyelerin kullanım seçenekleri daha gelişmiştir. Ayrıca RGB ya da LED gibi ışıklarla tasarlanan modeller daha dikkat çekicidir.
Mekanik klavye vs normal klavye dendiğinde kullanım ömrü de öne çıkmaktadır. Mekanik klavyeler, normal klavyelere göre 10-15 kat daha fazla tuş vurma ömrüne sahiptir. Mekanik oyuncu klavyeleri, işlevsel tuşları ve yanıt verme süresi ile oyunları daha hızlı ve keyifli hâle getirir.