Meksika cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci gelen Andres Manuel Lopez Obrador rakibinin seçim kurallarını çiğnediğini savunarak yenilgiyi kabul etmiyor.
Seçimler ardından oylarım sayımı tamamlanırken, Lopez Obrador, zaferini ilan etmiş olan Enrique Pena Nieto'nun sadece 6 puan gerisinde gidiyor.
Pena Nieto, partisi Kurumsal Devrimci Parti'ye verilen destekten ötürü seçmenlere teşekkür etti ve geçmişe geri dönülmeyeceğini söyledi.
Ancak Lopez Obrador seçim sonuçlarına itiraz edebileceğini belirtiyor. Lopez Obrador dün düzenlediği basın toplantısında "Yurttaşların seçimine saygı gösterildiğinden ve seçimlere hile karıştırılmadığından tam olarak emin oluncaya dek bu sonuçları kabul edemem." dedi.
Lopez Obrador, seçim sürecinin adil ve dürüst geçmediğini; çok çeşitli yolsuzluklar yapıldığını savundu.
Kurumsal Devrimci Parti'yi kendisine ayrılan seçim bütçesinin üzerinde para harcamakla suçlayan Demokratik Devrim Partisi lideri Lopez Obrador, 2006'daki seçimlerde de Felipe Calderon karşısında bir puandan az farkla yenilgiye uğradığında, aylarca süren protesto gösterileri düzenlemişti.
45 yaşındaki Pena Nieto, Pazar günkü seçimleri izleyen ilk sayımlardan hemen sonra galibiyetini ilan etmişti.
"Herkesle birlikte ve herkesi birden" yöneteceğini söyleyen Pena Nieto, partisine verilen bu ikinci fırsatı, yeni bir yönetim tarzıyla değerlendireceğini söyledi.
Kurumsal Devrimci Parti, 71 yıl boyunca Meksika'yı yönetmişti ama 2000 yılından bu yana iktidardan uzaktı.
Meksika'da oyların yaklaşık 99'u sayıldı. Pena Nieto'nun oyların yüzde 38,15'ini, Lopez Obrador da yüzde 31,64'ünü elde ettiği açıklandı.
İktidardaki Ulusal Eylem Partisi'nin adayı Josefina Vazquez Mota, oyların yüzde 25,4'ünü aldı ve yenilgiyi kabullendi.
Meksikalı seçmenlerin çoğu, Cumhurbaşkanı Calderon'un ülkedeki uyuşturucu kartelleriyle mücadele için orduyu seferber etmesinden bu yana uyuşturucuyla ilişkili şiddet olaylarında 55 bini aşkın insanın ölmesi yüzünden seçimlerde Ulusal Eylem Partisi'nden uzaklaştı.
Halkın yaklaşık yarısının yoksulluk içinde yaşadığı Meksika'da, seçimlerin bir diğer önemli konusu ekonomiydi.
Ülkede işsizlik oranı yüzde 4,5 civarında ama zenginlerle yoksullar arasında büyük bir uçurum var.