ANTAKYA (İHA) - Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT), Hatay Başmüdürü Yahya Bayırhan, cep telefonu ve internetin hayatımıza girmesiyle birlikte, mektup ve tebrik kartı gönderenlerin büyük ölçüde azaldığını söyledi. Bayırhan, ayrıca mektup zarflarındaki adreslerin de yetersiz olması nedeniyle alıcıya ulaştırılamadığını kaydetti.
Bayırhan, yaptığı açıklamada, 2-3 yıl öncesine kadar bayramların ilk günlerinde dahi yoğun bir tempoyla çalıştıklarını, ancak şimdi cep telefonu ve internetin hayatımıza girmesiyle birlikte, mektupların yerini mesajların, bayram tebrik kartlarının yerini ise internetten gönderilen kartların ve e-maillerin aldığını ifade etti. Hizmette kaliteyi artırmalarına rağmen, bunun halka tanıtımında sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Bayırhan, Milli Eğitim Mevzuatı'nda; Kızılay kolu ve Kütüphanecilik kolu gibi PTT kolunun da bulunduğunu, fakat ilköğretim okullarında bunun diğer kollar gibi uygulanmadığını, dolayısıyla çocukların posta hizmetlerinden bihaber yetiştiğini söyledi.
Mektup ücretinin 500 bin lira, bayram tebrik kartı ücretinin ise 300 bin lira olduğunu hatırlatan Bayırhan, mektup zarflarındaki adres yetersizliğinden de yakındı. Mektupların gönderileceği adreslerin tam olarak yazılmadığı için alıcıya ulaştırılamadığına dikkat çeken Yahya Bayırhan, bu konuda vatandaşların daha dikkatli olmalarını istedi.
DAĞITICILARIN ADRES DERDİ 26 yıllık dağıtıcı Bekir Ateş ise, eskisi kadar mektup yazmanın rağbet görmediğini, gönderilen çoğu mektup zarflarındaki adreslerin eksik olduğunu ve alıcıya ulaştırmada sorunlar yaşadığını söyledi. Çok ilginç mektup zarflarıyla karşılaştığını belirten Ateş, "Mektup zarfının adres kısmına sadece isim şehir yazanların yanı sıra, şiir yazanlar bile var. Çoğu zaman okuması yazması olmayan alıcıların mektuplarını da okuyoruz" dedi.
Ateş, meslek hayatında rastladığı en ilginç mektupla ilgili anısını da şöyle anlattı:
"1977 yılında bir asker mektubunu adresine götürüyordum. Fakat mektup kabarık içinde de yumuşak bir şeyler var. Zarfı götürdüğüm alıcı olan askerin annesi okuma yazma bilmiyormuş, 'mektubu bana okur musun yavrum' dedi. Ben de yardımcı olmak için mektubu açtığımda içinde bir tutam saç var. Mektubu okuduktan sonra anladım ki, asker daha birliğine teslim olmadan, tıraş olduğu berberde kesilen saçlarını, bir zarfa koyup annesine göndermiş."
Hatay PTT Başmüdürlüğü dağıtım bürosundaki yine bir asker mektubunun zarfında da, "Gön: Acı, Soyadı: Kör Kurşun, Suçu: 20 yaşına izinsiz girmek, Cezası: 18 ay hapis, Son dileği: 21.04.2004'te teskere almak, sizlere kavuşmak" ifadelerine yer verilmiş.
Bir başka adres yetersizliği bulunan mektup zarfı ise "Gön: Vahit Duman Sn: Mehmet Çolakoğlu S. Arabistan/Cidde"