Melen'den su alımına başlanacak

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Melen Çayı'ndaki su potansiyelinin düşük olduğunu belirterek, "23 Ağustos'tan itibaren Melen'den su alımına başlanacak" dedi.

Eyüp Yeşilpınar Yüzme Havuzu ve Erdem Beyazıt Kütüphanesi'nin açılış törenine katılan Topbaş, İstanbul'un su sorununu 40 yıllığına çözeceği belirtilen Melen Çayı Projesi hakkındaki iddialarla ilgili soruları yanıtladı. Topbaş, "13-23 Ağustos tarihleri arasında biz ilan ettik. Pompaların bakımını yapacağız dedik. Zaten su seviyesinin en düşük olduğu tarihler. Biz bu süreçte pompaların bakımını yapmalıyız çünkü bu pompalar bir yıl çalışıyor. Yağışlar başladığı zaman kış aylarında sağlıklı su alabilmek için, arızaları önlemek için bakımını yapıyoruz. 23'ünden itibaren Melen'den su alımına başlayacak" dedi.

Reklam
Reklam

Melen'deki suyun seviyesinin sorulması üzerine Topbaş, "Su potansiyeli düşük, ancak 2 pompayla çalışacağız. Esasında biz orada 5 pompa ile devreye girecektik fakat seviye düşük olduğu için 2 pompayla çalışacağız. Tabii bu birinci etap Melen bizim can simidimiz. Bütün etaplar bittiğinde baraj yapılacak" diye konuştu.
Topbaş, şu anda barajların doluluk oranının yüzde 23'lerde olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Melen'den hiç su almamış olsaydık barajlarımızın doluluk oranı yüzde 11'lerde olacaktı. Yüzde 12'lik gibi bir Melen payımız var. Yağışlı mevsime kadar bu su bizi idare eder ancak İstanbullular mutlaka su kullanımında tasarrufu sürdürsün. Havalar sıcak, günde 400 bin metreküp buharlaşma var. Belki daha da sıcak olacak. İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye'nin suda tasarruf etmesi gerekir. Yağışlar gelecek, İstanbul susuz kalmayacak. İstanbul'da su problemi yok, yeter ki biz dikkatli olalım."
Melen'e deniz suyu karıştırıldığı iddiasının sorulması üzerine ise Topbaş, "Hayır öyle bir şey yok. Deniz çok daha farklı bir yerde" cevabını verdi.

Reklam
Reklam