Meme dikleştirme operasyonu yaptırmadan önce bilmeniz gerekenler

Genetik, yaşlanma ya da doğum ve emzirme sonrası, meme dokusunun azalması,memenin içinin boşalarak incelmesi ve aşağı doğru yer değiştirmesiyle meme deforme olur. Meme ucu da memeye uyumlu olarak aşağı doğru yer değiştirir. Meme operasyonlarıyla ilgili Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Op. Dr. Yağmur Reyyan Erol sizler için bilgilendirici açıklamalarda bulundu.

Cerrahi dışında masaj, krem gibi hiçbir yöntemle sarkmış meme başı yükseltilemez. Meme dikleştirme için, hastanın beklentileri ve meme başındaki sarkmayla birlikte değerlendirilir. Genel anestezi idealdir. Ortalama ameliyat süresi 3-4 saattir, hafif sarkmalarda, meme altına konulan protezlerle, memeye dolgun ve daha dik bir görünüm verilebilir. Aşırı sarkmalarda, yeterince meme dokusu varsa, meme toparlanarak dik ve dolgun bir hale getirilebilir. Sarkmış ve derisi fazla ancak meme dokusu miktarı az olan hastalarda ise protezle birlikte toparlama ameliyatı yapılmalıdır.

Reklam
Reklam

Ameliyat sonrasındaki süreç

Ameliyat biter bitmez hastalara özel bir sütyen giydirilir. Hastalar genellikle ertesigün taburcu olur. 3-4 günlük istirahat yeterlidir, ilk ayın sonunda tamamen normal sosyal yaşantıya dönülür. Memenin son halini alması yaklaşık 3 ay sonunda olur. Meme dikleştirme ameliyatı sonrası emzirmenin korunması memedeki sarkma ve seçilen ameliyat tekniğine bağlıdır. Ameliyat sonrasında sarkma; kilo değişimleri ya da gebelik gibi durumlarda tekrarlayabilir. Yalnızca protezle düzeltilebilen sarkmalarda, meme altı çizgisine oturan yaklaşık 4-5 cm’likbir iz olur. Daha ağır sarkmalarda ise, lolipop ya da ters t şeklinde izler oluşur. İzler bir yılın sonunda belli belirsiz bir hale gelir.

Meme küçültme

Rahatsız edici boyutta büyümüş memenin, hastayı tatmin edici boyuta getirilmesiişlemidir. Bu operasyonla, büyümüş memenin oluşturduğu boyun, sırt ve bel ağrıları, fıtıklar, duruş bozuklukları, omuzlarda çökme, meme altında oluşan pişik, kötü koku, mantar ve egzama gibi şikayetler giderilebilir.Operasyon genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 3-4 saat sürer. Cerrahi yöntemin belirlenmesinde, çıkarılacak doku miktarı, deri fazlalığı, hastanın yaşı, gebelik beklentisi önemlidir. Ters T ve lolipop şeklinde izlerin oluşturulduğu çok farklı teknikler kullanılabilir. Operasyon sonrasında ödem ve morluk normaldir. Özel bir sütyenin bir ay kadar kullanılması, bu şikayetleri azaltır, operasyondan bir hafta sonra, iş başı yapılabilir. İlk ay ağır egzersizlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır.

Reklam
Reklam

Meme büyütme

Memenin yapısal olarak küçük olması halinde ve emzirme veya yaşlanma sonucu memede hacim kaybı oluştuğu zaman meme büyütme operasyonu yapılabilir. İstenilen meme büyüklüğü, vücut yapısı, memenin durumu, şekli, boyutu ve cilt yapısı operasyon öncesi değerlendirmede önemlidir.Meme protezleri, kohesiv silikon jel ile üretilmekte olup, ömrü; teorikte 50 yıl, pratikte ömür boyudur. Delici yaralanmalarla, protez kılıfı zarar görse de, kullanılan silikonun arttırılmış çapraz bağları nedeniyle jel, dışarı akmaz. Silikon etrafında oluşan kapsül de ayrıca koruyucu özelik gösterir.

Protez, hastanın vücut ölçülerine göre seçilmelidir. Protez, 3 farklı yaklaşımla yerleştirilebilir. Bunlar, meme başının altı, meme alt kıvrımı ve koltuk altıdır. Protezler, meme dokusu altına, kas kılıfı altına ve kas altına yerleştirilebilirler. Meme protezleri, düşük, orta ya da yüksek profilli olarak kullanılabilir. Yuvarlak ya da damla şekilli protezler mevcuttur, yuvarlak protezler üst kısımda daha dolgun bir görünüm oluştururlar.

Reklam
Reklam

Meme protezi fiziksel ölçülere uygun seçilir

Operasyon sonrasında, erken dönemde gerginlik hissi, özellikle kolları kaldırırken ağrı normaldir. Ödem ilk ay sonunda tamamen kaybolur. Operasyon sonrası üç hafta kadar özel bir sütyen giyilmesi önerilir. Operasyondan 1 hafta sonra işe dönülebilir. 6 hafta kadar ağır egzersizlerden uzak durulmalıdır. Meme büyütme operasyonu, 18 yaş altında, meme büyümesi devam ettiği için önerilmez. Kişiye bağlı olarak operasyon izleri zamanla belli belirsiz bir hale gelmektedir. Meme protezleri, emzirme açısından sorun oluşturmazlar. Meme büyütme, yağ enjeksiyonu ile de yapılabilir.

Karın germe

Karın ön duvarını oluşturan ve organlarımızı koruyan kaslar arasındaki ince zarımsı yapıların zayıflaması ya da yırtılması, karındaki düz görünümü bozar. Bu durum kadınlarda sıklıkla gebelik sonucunda oluşur. Erkek ve kadınlarda aşırı kilo alımı ile artan iç organlardaki yağlanma da bu zarımsı yapıda zayıflama ve yırtılmalara neden olabilir. Bu durumda iç organlarımız bu bölgeden fıtıklaşmaya başlar. Sonuçta karnın düz yapısı bozulur. Daha dışarı çıkık bir karın oluşur. Yerçekiminin etkisiyle bu öne doğru çıkık karın, zaman içerisinde aşağıya doğru da gevşemeye başlar. Karın derisinin kolayca genişlemelere adapte olması sarkmayla sonuçlanır. Karın germe ameliyatı ile bu sarkmış deri fazlalıkları çıkartılırken, karın ön duvarındaki kas ayrılmaları da onarılır. Ayrıca karın bölgesindeki anormal yağ birikimleri de liposuction ile kombine edilerek, karın ve bel bölgesinde ideal görüntüye ulaşılmaya çalışılır.

Reklam
Reklam

Ameliyat Süreci Nasıldır?

Karın germe ameliyatı, genel anestezi altında yaklaşık 3-4 saat sürmektedir. Sezaryen izinden biraz daha büyük planlanan bir kesiyle karın derisi kaburgalara kadar kaldırılır. Bu alanda, karın kaslarındaki yırtılma görülür. Yırtılmalar onarıldıktan sonra, sarkmış göbek deliği, olması gereken yerine alınır. Genellikle ameliyat biterken oluşturulan boşluklara dren yerleştirilir, iz, iç çamaşırının içinde kalacak şekilde oluşturulur. Karın germe ameliyatı ile aynı zamanda sarkmış dış genital bölgede toparlanabilir. Ameliyat sırasında genellikle sonda takılır. Hasta yürümeye başladıktan sonra sonda çekilir. İşlem sonrasında hemen korse giydirilir. Korsenin bir ay kadar kullanılması önerilir.