Meme kanserinin erken teşhisi, tedavi başarısını önemli ölçüde artırabilir. Mamografi gibi tarama testleri, kanser erken evredeyken bile tespit edilebilir ve bu da daha etkili tedavi seçeneklerinin uygulanmasını sağlar. Ayrıca, kişi kendisi tarafından yapılacak düzenli muayene ile de değişiklikleri fark edebilir.
Meme kanseri, meme dokusunda başlayan ve genellikle meme lobüllerinde (süt üreten bezler) veya kanallarında (sütü memeye taşıyan kanallar) ortaya çıkan bir kanser türüdür. Bu kanser hücreleri zamanla meme dokusunu istila edebilir ve hatta çevre dokulara veya diğer vücut bölgelerine yayılabilir. Meme kanseri genellikle kadınlarda görülse de erkeklerde de nadiren ortaya çıkabilir. Kadınlarda meme kanseri sıklığı erkeklerden çok daha yüksektir. Genellikle 50 yaşın üzerindeki kadınlarda daha yaygındır, ancak her yaş grubunda görülebilir.
Meme kanseri evreleri kanserin yayılma derecesini ve yayılma alanını belirlemek için kullanılan bir sınıflandırma sistemidir. Meme kanserinin evreleri şöyledir:
Meme kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak, meme kanseri riskini artıran birçok faktör vardır. Bu faktörler şunlardır:
Hiç doğum yapmamış veya geç doğum yapmış kadınlarda meme kanseri riski daha fazladır.
Meme kanseri genellikle memenin hücrelerinde bir tümör olarak başlar. Erken evrelerde genellikle meme kanseri belirtileri izlenmez, bu nedenle düzenli mamografi ve klinik muayenelerin önemi büyüktür. Ancak, bazı belirtiler arasında meme dokusunda ele gelen bir kitle, meme derisinde değişiklikler, meme başında akıntı veya meme boyutunda veya şeklinde belirgin bir değişiklik sayılabilir. Meme kanseri nasıl anlaşılır sorusuna şu yanıtları verebiliriz:
Bu bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa lütfen doktorunuza danışınız.