Meme Kanseri Egeli Kadınları Tehdit Ediyor

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun Taşkın, “Meme...

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun Taşkın, “Meme kanseri Egeli kadınları tehdit ediyor” dedi.

Tüm dünyada, deri kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri, özellikle Ege ve Marmara Bölgesi’nde diğer bölgelere göre biraz daha yüksek oranda seyrediyor. Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu’nun yaptığı araştırmaya göre meme kanserinin görülme yaşı biraz daha erken olarak kaydediliyor.

Adnan Menderes Üniversitesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun Taşkın, meme kanserinden ölüm oranlarının 1990’lı yıllardan itibaren azalmasını sevindirici bir gelişme olarak değerlendirdi. Egeli kadınların meme kanseri bakımından taşıdığı riskin altı çizen Taşkın, mamografinin meme kanserinin erken tanısında altın standart yöntem olduğunu söyledi. Kanserin erken saptanmasıyla meme kanserine bağlı ölüm oranlarının da azaldığına dikkat çeken Taşkın, “İyi bir mamografi tetkiki için standartlara uygun bir cihaz, doğru çekim parametreleri ve deneyimli sağlık personeli gerekir. En iyi koşullarda bile kanserlerin yüzde 5 ile yüzde 10’u mamografik taramada saptanamıyor” dedi.

Reklam
Reklam

Mamografinin iyi kalitede olması için vazgeçilmez gerekliliklerden birinin memeye baskı uygulayarak tetkik yapmak olduğuna dikkat çeken Taşkın, “Meme baskısı ile hem görüntü kalitesi belirgin artmakta, hem de hastanın aldığı X-ışını dozu azalmaktadır. Hasta geçici bir rahatsızlık duymaktadır. Yeni sistemlerde daha modern aparatların kullanılmasıyla hastanın duyduğu rahatsızlık hissi de belirgin azalmıştır. Günümüzde modern bilim, meme kanserinin erken saptanması ve meme kanserine bağlı ölümlerin azalmasına katkı yaptı” diye konuştu.

Tarama yöntemi olabilecek tek yöntemin mamografi olduğunun altını çizen ve bütün kadınların 40 yaştan itibaren mamografi taraması yaptırmasını öneren Taşkın, Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin bu alandaki donanımına dikkat çekti. Meme Tomosentezi yönteminin yeni bir mamografi yöntemi olduğunu ve iki yıldır ADÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesinde hastalara hizmet verdiğini kaydeden Taşkın, dijital mamografi teknolojisinin en yeni ve en umut vadeden gelişmelerinden birinin meme tomosentezi olduğunu belirti.

Reklam
Reklam

Meme kanseri tarama testi olarak mamografinin 40 yaştan itibaren yılda bir kez yaptırılmasını tavsiye eden Taşkın, şunları söyledi: “Ultrasonografi de meme görüntülemede çok önemli diğer bir inceleme yöntemidir. Ultrasonografiyi tamamlayıcı bir tetkik olarak değerli görüyorum. 40 yaş sonrası bir kadında mamografi yapmadan, sadece ultrasonografi ile meme kanseri dışlanamaz”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: