Meme kanseri farkındalık etkinliği "Pembe Festival" başladı

MEMEDER Kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen: - "Kanser Türkiye ve dünya için önemli bir problem. Dünya Sağlık Örgütü 2016 verilerine göre, her yıl dünyada 17 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 9 milyon kişi de kanserden kaybedilmektedir. Bu rakamların içerisinde önemli yer tutan da meme kanseridir" - "Meme kanseri için yapılacak en önemli şey kadınların kendilerine ait bu hastalığın farkında olmalarını sağlamak"

İSTANBUL (AA) - Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER) tarafından Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında düzenlenen "Pembe Festival" İstanbul'da başladı.

MEMEDER Kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen, İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nde gerçekleşen festivalin açılışında, katılacağı farklı oturumlarda meme kanserinin erken tanısının önemini ve tedavi yöntemlerini anlatacağını, meme kanserini yenmenin yollarına ilişkin bilgiler vereceklerini söyledi.

Derneğin kuruluş amacı, faaliyetleri ve ödülleriyle ilgili bilgi veren Özmen, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Kanser Türkiye ve dünya için önemli bir problem. Dünya Sağlık Örgütü 2016 verilerine göre, her yıl dünyada 17 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 9 milyon kişi de kanserden kaybedilmektedir. Bu rakamların içerisinde önemli yer tutan da meme kanseridir. Meme kanserinde de her yıl yaklaşık 2 milyon kişiye tanı konuluyor. Yaklaşık 600 bin kanserden ölümde dünyada kadınlarda lider bir kanser. Meme kanseri için yapılacak en önemli şey kadınların kendilerine ait bu hastalığın farkında olmalarını sağlamak. Bundan korunmak mümkün müdür? Mümkündür. Erken tanı sağlamak önemli."

MEMEDER'in meme kanseri farkındalığını artırmak için ülkede eksik olan projelere imza attığını vurgulayan Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yıl 10. yılını tamamladığımız ve 2 milyon dolar harcadığımız, Bahçeşehir ve çevresindeki yoksul mahalleleri kapsayan meme kanseri tarama projemizle 10 bin kadın taranmış ve 125 kadına evde meme kanseri tanısı konulmuş. Bu kadınlar ücretsiz muayene, ücretsiz mamografi takipleriyle sağlıklı şekilde yaşamlarını sürdürmektedir. Bu proje Türkiye'ye ne kazandırmıştır? Sağlık Bakanlığı tarafından, Türkiye'de meme kanseri tarama yaşı 50'den 40'a düşürülmüştür. Çünkü bu proje göstermiştir ki, tanı konulanların yarısı 50 yaşın altındadır. Türkiye Avrupa Birliği ülkesi değildir ve ortalama yaş düşüktür."

Reklam
Reklam

MEMEDER Başkanı Ülkü Büyükgönenç de 2 gün içerisinde hem tıbbi konularda bilgilendirme aynı zamanda da bir miktar eğlenme fırsatı bulunabileceğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan oturumlarda, hastalar ve yakınları meme kanseri ve tedavisindeki son gelişmelerle ilgili bilgi aldı. Hastalar, kanseri nasıl yendiklerini anlattı.
\

- Festival

Pembe Festival'in ilk gününe ünlü gazeteci Ayşe Arman moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Meme Kanserini Nasıl Yendim?" oturumu gerçekleşti.

Türk sinemasının ünlü oyuncularından Işıl Yücesoy, Ayşe Arman'a meme kanserini nasıl yendiğini, hastalık sürecinde neler yaşadığını, oyunculuğunu ve hayata bakışını nasıl değiştirdiğini anlattı.

Söyleşinin sonunda ünlü gazeteci Ayşe Arman'ın kendi yaptığı pembe iyilik (Sakajewa) kolyeleri festival alanında kurulan fuaye alanında MEMEDER yararına satışa sunuldu.

Festivalin ikinci gününde ise ünlü kadın oyuncular, Ünlü Kadınların Gözünden Meme Sağlığı oturumunda bir araya gelecek.

Yeşim Salkım, Özge Borak, Didem İnselel ve Deniz Barut, gazeteci Işıl Açıkel moderatörlüğünde gerçekleştirilecek oturumda meme sağlığı ve meme kanseri hakkında görüşlerini paylaşacak.

Reklam
Reklam

Meme kanseriyle daha çocukluk döneminde annesine konan teşhisle tanışan Özge Borak ve çok yakın iki arkadaşı meme kanserine yakalanan ve hastalık süreçlerine yakından tanık olan Deniz Barut, hastalığa bakışlarını erken teşhisin önemi ve tedavi yolları üzerinden anlatacak.

Festivalde ayrıca meme kanseri tedavisi görmüş hastalar ve yakınları için renkli atölye çalışmaları düzenlenecek.