OMÜ Tıp Fakültesi Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde düzenlenen "Meme Kanseri" konulu hasta eğitim seminerinde konuşan Prof. Dr. İdris Yücel, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu dile getirerek, "Meme kanseri, kadınlarda kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Meme kanserinde erken tanı ve tedavi önemli" dedi.
Prof. Dr. Yücel, meme kanserine yakalanma riskini artıran faktörlerin başında ileri yaşın geldiğine dikkat çekerek, meme kanseri tanısı konan kadınların yüzde 70'inin 50 yaş üzerinde olduğunu kaydetti. Bu nedenle 50 yaş üzerindeki her kadının yılda bir defa hekime başvurması ve mamografi adı verilen meme filmi çektirmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Daha önce meme kanseri geçirmiş ve tedavi olmuş kadınlarda, diğer memede kanser gelişme olasılığının normal kadınlara göre 3-4 kat fazla olduğuna değinen Yücel, "Aile yakınları arasında meme kanseri olan kadınların meme kanserine yakalanma olasılığı da diğer kadınlara göre daha fazla" diye konuştu.
Beyaz ırk kadınlarda meme kanserinin daha sık görüldüğüne dikkat çeken Yücel, risk faktörleriyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Radyasyona maruz kalma, uzun dönem hormon tedavisi almış olma, doğum kontrol hapı kullanma meme kanseri riskini arttırır. İlk adetini erken görenler, geç menopoza girenler, ilk gebelik yaşı geç olanlar, hiç evlenmemiş bayanlarda da meme kanseri riski artar. Sosyoekonomik durumu daha iyi olanlar genellikle daha geç evlenmekte ve geç çocuk doğurmaktadır. Bunlarında meme kanserine yakalanma oranı daha fazladır."
Yücel, uzun süre emzirmenin meme kanserinden koruyucu olduğunun düşünüldüğünü ifade etti. Yücel, "Ayrıca, egzersiz yaparak ve beslenmeye dikkat edilerek meme kanseri riski azaltılabilir" hatırlatmasında bulundu.